Steve Bannon, dugogodišnji saveznik i savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, osuđen je na četiri mjeseca zatvora po dvije optužbe za nepoštovanje Kongresa Sjedinjenih Američkih Država.

Okružni sudija Carl Nichols rekao je da Bannon ne mora odmah da odsluži kaznu, te da će mu biti dozvoljeno da ostane na slobodi za vrijeme žalbenog postupka.

Tužioci su tražili šestomjesečnu zatvorsku kaznu, rekavši da je Bannon slijedio lošu strategiju prkosa i nepoštovanja tokom pravnog postupka.

“Komitet je od optuženog tražio dokumente i iskaze relevantne za pitanje od nacionalnog značaja, okolnosti koje su dovele do nasilnog napada na Kapitol i ometanja mirnog prijenosa vlasti. Kao odgovor, optuženi je prekršio ovlaštenja Komiteta i ignorisao zahtjev sudskog poziva“, navodi Ministarstvo pravde u sudskom podnesku.

Bannonovi advokati tražili su uslovnu kaznu umjesto zatvorske, a nakon što je Nichols izrekao kaznu, pozdravili su odluku kojom mu je dozvoljeno da sa slobode prati žalbeni postupak.

Bannon (68) je u julu proglašen krivim po dvije tačke optužnice za nepoštovanje Kongresa koje se odnose na njegovo odbijanje da se povinuje pozivu komiteta Predstavničkog doma Kongresa kojim se ispituje napad na američki Kongres 6. januara 2021. godine.

Suočio se sa jednom tačkom optužnice jer se nije pojavio na davanju iskaza, a s drugom zbog odbijanja da preda tražena dokumenta. Porota je vijećala manje od tri sata prije nego što je donijela presudu.

Komitet je pokušao da intervjuiše Bannona o sastancima na kojima je učestvovao u hotelu Willard u Washingtonu 5. januara 2021. godine, noć prije nego što su Trumpove pristalice upale na Kapitol u neuspjelom pokušaju da spriječe predsjednika Joea Bidena da preuzme dužnost.

Willard je navodno bio poprište Trumpove “ratne sobe“ u kojoj su lojalisti bivšeg predsjednika radili danonoćno kako bi osmislili strategije za poništavanje izbora održanih u novembru 2020. godine, koje je Trump izgubio za više od sedam miliona glasova.