Matthew Miller, portparol State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država reagirao je danas na poruke Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs koji je najavio hapšenje Christiana Schmidta, visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ukoliko stupi na teritorij Rs-a.

Od Schmidtovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, vlasti Rs-a ga ignoriraju, kao i njegove odluke, a išlo se do toga da je čak i usvojen zakon o neprovođenju odluka visokog predstavnika na području Rs-a, što je objavljeno u Službenom glasniku Rs-a. Iz tog je razloga Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo tužbu protiv Dodika i i v.d. direktora Službenog glasnika ovog bh. entiteta Miloša Lukića. Sud BiH odlučit će o optužnici u zakonski propisanom roku.

Nakon podizanja optužnice, Dodik je najavio da će Schmidt, ukoliko kroči na područje Rs-a, biti uhapšen.

Na njegove izjave, između ostalih, danas se osvrnuo i Miller, koji je naveo da Sjedinjene Američke Države osuđuju Dodikove prijetnje.

˝Sjedinjene Američke Države osuđuju prijetnju Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika Schmidta da uđe u Republiku Srpsku. Nedvosmisleno stojimo uz Dejtonski mirovni sporazum, ovlasti visokog predstavnika Schmidta da ga implementira i državu Bosnu i Hercegovinu˝, poručio je Miller na svom profilu na društvenoj mreži X (Twitter).