Nedavna studija, koju je objavio Frontiers in Psychology, rasvijetlila je emocionalno izražavanje muškaraca u vezi sa sportom, posebno fudbalom i njihovim privatnim životima. Istraživanje odbacuje ideju da su muškarci manje emocionalni i otkriva da više emocija izražavaju gledajući sportske događaje nego u vlastitim emocionalnim situacijama.

Analiza, koja je zaključena 2019. godine, naglašava da muškarci imaju tendenciju intenzivnije izražavati svoje emocije kada se bave sportskim aktivnostima, kao što je fudbalska utakmica, u poređenju sa sentimentalnim ili radnim situacijama u privatnom i profesionalnom životu.

Stoga se ova studija uspjela suočiti s tradicionalnom idejom da muškarci obično ne plaču pokazujući da muškarci mogu plakati četiri puta više zbog sportskih događaja nego zbog privatnih stvari, poput ljubavnih. Rezultati dobijeni poređenjem dviju različitih studija pokazuju da društvena percepcija utječe na emocionalno izražavanje muškaraca. Društvo je više prihvaćalo plakanje povezano sa sportom nego s drugim područjima svakodnevnog života.

Autor studije uzeo je grupe vatrogasaca, medicinskih sestara i ljudi općenito kao uzorak, otkrivajući da se, društveno, plakanje u nekim skupinama percipira povoljnije nego u drugima. Naprimjer, vatrogasac koji izražava svoje emocije prihvaćeniji je od medicinske sestre uglavnom zbog utjecaja koji društvena okolina vrši na te muške emocionalne izraze.