Možda se nadao da će pokupiti kajmak i u svom drugom mandatu konačno barem započeti izgradnju Bloka 7 Termoelektrane „Tuzla“, ali čini se da je sve što će Nermin Nikšić morati preuzeti jeste odgovornost za propast projekta. Karma.

Da se razumijemo, nije Nermin Nikšić u svom prvom mandatu ni započeo projekt, ali je naprasno otjerao švicarskog partnera „Alpiq“, koji je bio izabran za realizaciju projekta Blok 7. Nikšić i njegov stranački kolega Elvedin Grabovica, tada generalni direktor „Elektroprivrede BiH“, doveli su Kineze, sve vrijeme ih otvoreno favorizirajući u postupku javnog natječaja.

Iako su na tenderu bile prijavljene brojne renomirane kompanije iz ove oblasti, kineski konzorcij „Gezhouba Group Company Limited“ (CGGC) i „Gunagdong Electric Power Desing Institute“ (GEDI) dobili su posao, i to nakon posjete Elvedina Grabovice Kini.

Nikšić i Grabovica odradili su najvažnije, dali posao Kinezima iako je sve bilo praćeno, najblaže rečeno, brojnim nejasnoćama u ugovoru. U godinama poslije toga više nije bilo povratka nazad, vrijeme je curilo i moralo se nastaviti s projektom.

Urađeno je sve što je bilo potrebno, isplaćena garancija kineskoj Exim banci, koja je trebala kreditirati projekt, u iznosu 214 miliona maraka, izvršeni pripremni radovi vrijedni 19 miliona maraka, gradilište pripremljeno za Kineze. Ali njih nema.

Sada im novi SDP-ov v. d. direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić šalje opomene pred raskid ugovora. Nermin Nikšić će, kao predsjednik Vlade koja odlučuje o svim bitnim poslovima „Elektroprivrede“, biti jedini čovjek koji je dva puta raskinuo ugovor za izabranim partnerima za isti projekt. On doveo Kineze, on ih „otjerao“, a Federacija BiH lakša za četvrtinu milijarde maraka. /J. S./