Vlada Federacije BiH nije prihvatila ponudu alternativne opreme za Blok 7 u Tuzli, a koja je podrazumijevala ugradnju “kopije” turbine, kotla i generatora. Predmet bi, u konačnici, mogao završiti i na Međunarodnom arbitražnom sudu. Međutim, konačnu odluku o tome mora donijeti Federalni parlament, koji je i dao saglasnost na potpisivanje ugovora o izgradnji s kineskim partnerima.

Problem u realizaciji projekta nastao je nakon što je kineski Konzorcij “Gezhouba” zatražio od bosanskohercegovačke strane, koja je ispoštovala dio ugovora koji se odnosi na završavanje pripremnih radova za izgradnju bloka, izmjenu tog dokumenta, jer je američka kompanija “General Electric”, kao podizvođač radova, otkazala saradnju, onemogućivši isporuku svoga kotla, turbine i generatora.

Federalni parlament sada ima dvije mogućnosti, odnosno da prihvati ili odbije prijedlog o neprihvatanju alternativne opreme za Blok 7 – u prvom slučaju to znači odustajanje od posla s Kinezima, a u drugom nastavak trakavice.

No, podsjetimo se na to ko je sve i kako “gradio” Blok 7 Termoelektrane Tuzla.

  1. Projekt izgradnje osam velikih energetskih objekata vrijedan 2,5 milijardi eura, među kojima i Blok 7 Termoelektrane Tuzla bez javnog poziva povjeren je austrijskom konzorciju APET (“Austrian Power and Environment Technology”). Ipak, Vlada se predomislila i godinu poslije objavila javni poziv.
  2. Amer Jerlagić (Stranka za BiH) imenovan za v. d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH.
  3. Vlada Federacije BiH donijela je u decembru 2007. godine na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije odluku o izboru strateških partnera za pripremu izgradnje, izgradnju i korištenje elektroenergetskih objekata u Federaciji BiH, na koju će zatražiti saglasnost Parlamenta FBiH. Ovom odlukom vrši se izbor strateškog partnera za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla EnBW (“Energie Baden-Wurttemberg”) iz Njemačke. Prema tadašnjoj procjeni Vlade FBiH, cijena izgradnje novog Bloka 7 snage 370 MW, stare TE Tuzla, iznosila je 760 miliona KM.
  4. S njemačkim EnBW-om potpisan je protokol o finansiranju i eksploataciji novog energetskog postrojenja u Tuzli. Protokolom je, umjesto najavljenih 370 MW, planirana snaga Bloka 7 porasla na 450 MW, a prethodno procijenjena vrijednost investicije sa 760 miliona skočila na 1,5 milijardi KM. Sporazumom je bilo predviđeno da EnBW finansira cjelokupnu izgradnju termobloka 7, a da se zauzvrat proizvedena struja dijeli u dva jednaka dijela između EPBiH i EnBW-a. Uprkos potpisanom protokolu, EnBW je izašao iz ovog posla.
  5. Na novom pretkvalifikacionom natječaju za gradnju Bloka 7 izabran je švicarski “Alpiq”. Vrijednost projekta ovaj je put procijenjena na 766 miliona eura. Prema “Alpiqovom” planu i tada predatoj ponudi, izgradnja je trebala početi 2012. godine, a Blok 7 je struju trebao početi proizvoditi 2017. U oktobru 2010. godine otvorena je pristigla ponuda za “strateško partnerstvo” u izgradnji Bloka 7 TE Tuzla od kompanije “Alpiq”. EPBiH je tada obznanila da je ukupna predračunska investiciona vrijednost projekta 842 miliona eura.
  6. Za generalnog direktora Elektroprivrede BiH imenovan Elvedin Grabovica (SDP)
  7. Novoizabrani premijer Vlade FBiH poništava javni tender o pretkvalifikaciji “Alpiqa”, uz ocjenu da su “uslovi koje je ponudila švicarska firma nepovoljni”.
  8. EPBiH objavljuje novi tender za izbor strateškog partnera za Blok 7 TE Tuzla. Vrijednost investicije procijenjena je na 1,5 milijardi maraka (766 miliona eura). Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor projektnog partnera 8. augusta 2012. godine objavljen i u Financial Timesu.
  9. Direktor Grabovica objavio je da su stigle ponude za izbor partnera za projekt izgradnje Bloka 7 – 450 MW u TE Tuzla, te da je njegova vrijednost sada 1,646 milijardi KM (841,5 miliona eura). Nakon što je evaluacija završena, dvije pretkvalifikacijske ponude kompanija “Hitachi Power Systems” i “China Gezhouba Group” ocijenjene su kao “prihvatljive”.
  10. Japanski “Hitachi Power Systemsa” saopćio je da zbog političke situacije u Bosni i Hercegovini nisu u mogućnosti pridružiti se projektu i dati svoju konačnu ponudu.
  11. Kineski konzorcij “China Gezhouba Group” u aprilu jedina daje ponudu za izgradnju novog bloka Termoelektrane Tuzla.
  12. EPBiH potpisala ugovor o izgradnji s glavnim izvođačem “China Gezhouba Group” i “Guangdong Electric Power Design Institute”. Cijena izgradnje procijenjena je na 785,7 miliona eura. JP EPBiH potom je zvanično predala državnoj kineskoj Exim banci (The Export-Import Bank of China) zahtjev za kredit, a u decembru 2014. godine federalni ministar finansija Ante Krajina i guverner Exim banke potpisali su Memorandum o razumijevanju.
  13. Bajazit Jašarević (SDA) imenovan za generalnog direktora Elektroprivrede BiH.
  14. JP EPBiH, “China Gezhouba Group Company” (CGGC) i “Guandong Electrical Power Design Institute” potpisuju novu, četvrtu po redu, izmjenu ugovora o izgradnji Bloka 7 TE Tuzla, kojom će, “zbog smanjenog obima ugovorenih radova”, cijena iznenada biti snižena za više od 63 miliona eura. Vrijednost investicije Bloka 7 će tako, sa 785 miliona, spasti na 722 miliona eura. Koji radovi su izbačeni iz projekta, tada nije objašnjeno.
  15. Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je sporazum o dvadesetogodišnjem kreditu za finansiranje projekta izgradnje Bloka 7 – 450 MW TE Tuzla s Exim bankom. Prema sporazumu, 15% vrijednosti projekata ili 108 miliona eura bit će finansirano novcem JP Elektroprivrede BiH, a preostalih 85% (614 miliona eura) kreditom kineske banke. Sporazum definira da će za uredno vraćanje kredita Exim banci Vlada Federacije BiH izdati garanciju na cjelokupni kredit koji banka daje EPBiH. Za realizaciju sporazuma bit će potrebna još samo odluka Vlade FBiH i njena potvrda od oba doma Parlamenta FBiH.
  16. Vlada FBiH dala garanciju u korist kineske Izvozno-uvozne banke za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH za realizaciju gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, u iznosu od 613,9 miliona eura, što je 85 posto vrijednosti ugovora.
  17. Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine podržao je uvjerljivom većinom glasova predloženu odluku da Federacija BiH bude garant preduzeću Elektroprivreda BiH za kredit kod izvozno-uvozne banke Kine od oko 614 miliona eura radi gradnje Bloka 7 TE Tuzla. Ovu odluku ranije je podržao i Zastupnički dom Federalnog parlamenta.
  18. Članovi Vijeća ministara BiH usvojili su pismo podrške projektu izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.
  19. Kako EPBiH nema dovoljno svoga novca za iznos od 15% avansa (ukupno 214 miliona KM), koji je dužna isplatiti po ugovoru kineskim izvođačima radova, EPBiH raspisuje javni poziv za “najpovoljniji” kredit za nedostajućih 145 miliona KM. Tri banke – Sberbank, Intesa Sanpaolo banka i NLB banka – u junu 2020. godine odobrile su kredit u iznosu od 145 miliona KM (74 miliona eura). Dajući kredit, Sberbank je dobila pravo hipoteke nad Blokom 6 TE Tuzla, kao i na dio upravne zgrade Elektroprivrede.
  20. Admir Andelija (DF-SDA) imenovan za v. d. generalnog direktora Elektroprivrede BiH.
  21. Nakon što je iznos od 214 miliona KM Elektroprivreda BiH u junu 2020. godine isplatila kineskim izvođačima radova, te završenim pripremnim radovima za koje je Elektroprivreda BiH potrošila 19 miliona KM, kineski izvođači do danas nisu zvanično preuzeli gradilište.

Nakon nešto više od 15 godina konačno smo bili na korak da započne izgradnja Bloka 7, projekta koji, kako se može vidjeti iz ove kratke historije obiluje “pretumbavanjima” u skladu s promjenama na političkoj sceni. Ipak, odabrali smo da u posao idemo s Kinezima, a oni baš i nisu skloni raditi po pravilima, radije biraju bahatost i samovolju.

Iz ovoga pregleda možete vidjeti i to da je do Vlade Federacije BiH predvođene Fadilom Novalićem svaka prijašnja vlada i uprava Elektroprivrede BiH poništavala odluke ranijih vlada i uprava i kretala ispočetka. Novalićeva Vlada prva je koja je nastavila započeti projekt, jer da bi ovo bilo mjesto pogodno za investicije, investitori moraju znati da su pravno zaštićeni.

To što je SDP i njihov direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica na velika vrata uveo kineski konzorcij u projekt Blok 7 TE Tuzla jeste nešto za šta bi on i njegov šef Nermin Nikšić trebali preuzeti odgovornost. Možda bi bilo pametno da Nikšić došapne koalicionoj partnerici Sabini Ćudić da šuti o vrućem krompiru koji su drugima bacili u šake.

Kako god, valja sad nekako vratiti novac od Kineza.