Bivši oficir takozvane Vojske Republike srpske Ratko Samac nalazi se na spisku 44 strana državljana kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin ukazom objavljenim 9. januara 2024. dao državljanstvo Rusije.

Rusija je 2016. godine odbila zahtjev Ministarstva pravde BiH da izruči Ratka Samca, koji je optužen za trostruko ubistvo civila u Banjoj Luci 1993. godine i ratne zločine protiv civilnog stanovništva u Ključu. Prema navodima ruskih medija u Rusiji živi od 1999. godine.

Samac je otišao na liječenje u Kurgan na južnom Uralu 1999. godine, gdje je bio uhapšen 2016. na osnovu zahtjeva Bosne i Hercegovine po potjernici zbog ratnih zločina.

Tadašnja državna pravobraniteljica za ljudska prava Ella Pamfilova zatražila je od tužilaca da provedu istragu o zahtjevu za izručenje. Nakon toga, o Samcu se nije više pisalo.

Osim što je optužen za ratne zločine, iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine 2016. godine je objavljeno da je Samac optužen i za ubistvo civila Hamdije Vučkića, njegove supruge Derviše Vučkić, te Mine Talić, 1993. godine.

Na suđenju pred Sudim Bosne i Hercegovine za zločine počinjene u Ključu po predmetu Krčmar Ilija i ostali pročitan je 5. oktobra 2023. godine iskaz zaštićenog svjedoka o zločinima u kojima je sudjelovao novopečeni ruski državljanin.

“Svjedok je čuo da se pred školom pojavio Ratko Samac i izdvojio osmoricu muškaraca pitajući zašto su se predali, a kada mu je jedan odgovorio da mu je nestalo municije, udario ga je palicom, na šta mu je muškarac opsovao četničku majku. Potom je, kako su svjedoku B ispričali, Samac pobio svih osam muškaraca.


Ratko Samac

On je saznao da je došlo do panike i kako su se dogovorili da pobiju i ostale, a njihov pretpostavljeni Amdižić je plakao i molio da to ne rade. Svjedoku B su ispričali da je Svetislav Račić rekao Amidžiću da ide u Ključ, a on će preuzeti.

U tri pročitana iskaza svjedok je naveo da je čuo kako su u ubistvima učestvovali Ilija Krčmar, Boško Unčanin, Ratko Samac, Svetislav Račić, Zoran Banjac, braća Ćuk, Bajić, Despot zvani Lav i Marinko Miljević”, prenosi Detektor.

O zločinima Ratka Samca govorilo se na Sudu Bosne i Hercegovine i u januaru 2023. godine. Na suđenju po istom predmetu svjedočio je upravo Goran Amidžić, nekadašnji komandir voda policije u Ključu.

Amidžić je rekao da su vojni policajci popisivali civile i zadržavali ih na poljani kod škole, a da im je kasnije neko od njegovih kazao da uđu u školu. On je ispričao da je bio na punktu udaljenom 70 do 80 metara od škole kada se pojavio bijeli golf, u kojem su bila dva uniformisana lica – za koja će kasnije saznati da se zovu Mile Petrović i Ratko Samac – koja su prišla šestorici civila koji su stajali ispred škole.

“Oni su tih šest ljudi tukli… i ubijaju ih ispred škole”, rekao je svjedok a prenio Detektor.

Dodao je da je pokušao oduzeti oružje od te dvojice, ali da nije mogao, te da je otišao u Ključ po pomoć. Kako je naveo, Račića je zadužio da ga mijenja.

Ispričao je da je otišao u Teritorijalnu odbranu kod komandanta Lukića i kazao šta se radi, ali da misli da ga nisu ozbiljno shvatili. Naveo je da se u večernjim satima vraća u Velagiće s Lukićem, te da su pristigla i dva autobusa.

“Kad se vraćam, i ove druge su izveli iz škole i, tako mi je rekao Račić, bježali su, nešto su se bili pobunili, i oni su ih pobili”, prisjetio se Amidžić.

Na osnovu popisa, kako je naveo, misli da je bilo 80 ubijenih. Kazao je da je kod škole zatekao sve pripadnike Vojne policije koji su tu bili kada je otišao u Ključ, kao i Petrovića i Samca.

Prema njegovim riječima, neko je pozvao da dođu mašine i kamioni da se sklone tijela. Rekao je da je nakon dva-tri dana dolazila Vojna policija i bezbjednjak iz Banjaluke i da su ih ispitivali.

On je kazao da su uhapsili Petrovića i Samca, a da su vojni policajci iz njegovog voda bili pritvoreni. Nakon toga, kako je naveo, njegov vod Vojne policije je raspušten, objavio je Detektor.

(Izvori: Radio slobodna Evropa / Detektor)