Subjekti ruske vlade i državne kompanije bili su na meti zbog događaja u Ukrajini, a web stranice Kremlja, vodećeg avioprijevoznika Aeroflota i velikog zajmodavca Sberbanke su među onima koji su imali prekide rada ili privremene probleme s pristupom posljednjih sedmica.

Ministarstvo radi na prilagođavanju novim uslovima, kako cyber napadi rastu, navodi Tass.

“Ako je ranije njihova snaga dostizala 500 gigabajta, sada je na 1 terabajt”, navodi ministarstvo. “To je dva do tri puta snažnije od najozbiljnijih incidenata ove vrste koji su ranije prijavljeni.”

Kako Rusija postaje sve više izolirana od globalnih finansijskih sistema i lanaca snabdijevanja, vlada je predložila niz mjera za podršku IT sektoru, između ostalog.

Tehnološke firme imat će pristup preferencijalnim poreskim i uslovima kreditiranja, a Ministarstvo za digitalnu tehnologiju ranije je predložilo ruskim IT kompanijama da razgovaraju o postupnom prijenosu komponenti tehničke podrške sa stranim firmama.

Pozivajući se na nacrt vladinih dokumenata, Interfax je kasno u srijedu izvijestio da je digitalno ministarstvo predložilo izdvajanje 14 milijardi rubalja (134,30 miliona dolara) za podršku IT kompanijama u obliku grantova.