Zapovjednik njemačkog ratnog zrakoplovstva okupio je svoje najviše oficire na tajnom sastanku u februaru kako bi razgovarali o mogućoj isporuci najmoćnijih vođenih projektila njegove zemlje Ukrajini. Oružje dugog dometa moglo bi se koristiti za uništavanje Kerčkog mosta, koji povezuje Rusiju sa okupiranim ukrajinskim poluostrvom Krim, rekli su njemački oficiri.

Ono što nisu znali: ruski špijuni snimili su njihov razgovor, koji je otkrio povjerljive detalje o umiješanosti Zapada u Ukrajinu. 38-minutnu audio snimku diskusije objavila je na internetu kasno u petak šef ruske državne televizije RT.

Visoki njemački zvaničnici potvrdili su autentičnost snimka za Wall Street Journal i rekli da se sastanak održao na komercijalnoj platformi WebEx, alatu za online konferencije, koji nije šifriran prema standardu oružanih snaga za povjerljivu komunikaciju. Jedan policajac se javio svojim mobilnim telefonom iz hotelske sobe u Singapuru.

Sastanak je bio fokusiran na to kako bi Njemačka mogla organizirati isporuku i rad krstarećih raketa dugog dometa Taurus ako budu poslate u Ukrajinu. Njemački lider Olaf Scholz odbio je poslati Taurus uprkos molbama Kijeva i pritisku unutar vlastite vlade.

Na snimku su također bili zvaničnici koji kažu da Britanija, Francuska i SAD drže trupe u Ukrajini kako bi pomogle u radu sofisticiranih zapadnih sistema naoružanja, što su te zemlje negirale. Curenje je donijelo propagandnu pobjedu Kremlju, izazvalo bijes u Njemačkoj i moglo bi zaoštriti odnose Njemačke sa saveznicima iz Sjevernoatlantskog saveza.

To je bio posljednji u nizu incidenata koji naglašavaju ranjivost Njemačke na rusko špijuniranje. Visoki oficir njemačke vanjske obavještajne službe BND nedavno je uhapšen zbog optužbi da je špijunirao za Moskvu.

Zvaničnici upoznati s njemačkom istragom o curenju audio trake rekli su da se WebEx naširoko koristi od strane vojske i drugih osjetljivih odjela u njemačkoj vladi. „Ovo bi trebalo da bude poziv za buđenje“, rekao je jedan visoki zvaničnik.

Prošle sedmice Scholz je rekao da se projektili Taurus ne mogu dati Kijevu jer bi za njih bile potrebne njemačke trupe da im pomognu. Međutim, u razgovoru koji je procurio, oficiri su govorili o tome kako bi Ukrajinci mogli biti obučeni da sami koriste sistem.

Scholz je dugo bio pod međunarodnim i domaćim pritiskom da isporuči oružje. Britanija je u jednom trenutku ponudila da preuzme i isporuči sistem kako bi pomogla kancelaru da održi svoju politiku da Njemačka ne smije biti direktno uvučena u vojne operacije.

Curenje sada smanjuje vjerovatnoću da će Njemačka isporučiti oružje, kažu političari i analitičari. Nakon curenja informacija, ruski zvaničnici napali su Njemačku jer su njeni oficiri razgovarali o detaljnim napadima na ruske ciljeve i zaprijetili odmazdom ako Berlin bilo šta poduzme.

Ministar odbrane Boris Pistorius rekao je u nedjelju da je pokrenuo istragu o, kako je nazvao, hibridnom napadu Rusije s ciljem širenja dezinformacija. WebEx je bio pogodan za komunikaciju ispod određenog nivoa povjerljivosti, rekao je, a istraga će utvrditi da li su policajci prekršili taj protokol. Pistorijus je rekao da je propagandna mašina ruskog predsjednika Vladimira Putina koristila curenje da lažno tvrdi da se Njemačka direktno umiješala u rat. "Ovo je dizajnirano da nas podijeli i potkopa našu odlučnost... Ne smijemo igrati na ruku Putinu", rekao je.

Na snimku, načelnik njemačkog ratnog zrakoplovstva, general Ingo Gerhartz, zadužio je glavne pomoćnike da pripreme prezentaciju za ministra odbrane o tome kako Njemačka može isporučiti Taurus Ukrajini i kako bi Kijev mogao da ga iskoristi za uništavanje ciljeva uključujući skladišta municije i Kerčki most.

Ukrajina koristi slične zapadnjačke rakete - britansku Storm Shadow i francuski SCALP. Kijev ih je iskoristio da udari u most, ali nije napravio trajnu štetu. Stručnjaci kažu da bi moćniji i dalekosežniji Taurus, njemačko-švedski projektil koji se lansira iz zraka, mogao srušiti most.

Njemački oficiri na snimku su naveli da su detaljno analizirali kako da napadnu taj ključni dio infrastrukture i rekli da će biti potrebno 10 do 20 projektila Taurusa da izbjegnu rusku protuzračnu  odbranu i unište most.

„Nema pravog razloga da kažemo da ovo ne možemo; to zavisi samo od političkih crvenih linija”, čuje se kako kaže general Gerhartz. Uništavanje mosta koji povezuje Rusiju i Krim bilo bi strateški i politički važno, ali Ukrajina vjerovatno ne bi mogla da nastavi kopnenu ofanzivu, rekao je on.

„Ovo neće promijeniti tok rata, moramo biti jasni oko toga“, čuje se kako kaže general Gerhartz.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova rekla je da je Moskva zatražila hitne odgovore od Berlina.

"Naši historijski protivnici, Nijemci, ponovo su se pretvorili u naše zaklete neprijatelje", objavio je na društvenim mrežama bivši ruski predsjednik i premijer, a sada potpredsjednik ruskog Savjeta bezbjednosti, Dimitry Medvedev.

(WSJ)