Serija projektila pogodila je u četvrtak, 14. jula, trgovački centar, plesni studio i salu za vjenčanja u centralnoj Ukrajini, usmrtivši najmanje 23 osobe i pokrenuvši bjesomučnu potragu za još desetinama nestalih u ruševinama. Napad je izvršen na civilne ciljeve daleko od linije fronta, izvještava The New York Times.

Sedamdeset i jedna osoba, uključujući troje djece, hospitalizirana je nakon što su tri projektila pogodila centar Vinice, tipično uspavanog glavnog grada provincije, ostavljajući za sobom mučnu scenu zadimljenih ruševina.

U napadu na Vinicu korištene se krstareće rakete ispaljene iz ruske podmornice u Crnom moru, saopćeno je iz ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. U saopćenju se navodi da je među poginulima i troje djece. Vinica je grad u unutrašnjosti Ukrajine, udaljena je približno 400 kilometara od obale.

“Rusija svaki dan uništava civilno stanovništvo, ubija ukrajinsku djecu, usmjerava rakete na civilne objekte“, rekao je Zelenski. “Šta je ovo, ako ne otvoreni teroristički akt?”

Projektili su pogodili oficirski klub, potencijalnu metu, u gusto izgrađenom centralnom dijelu grada.

Ukrajinska državna služba za vanredne situacije saopćila je da je 29 osoba nestalo, a u toku je potraga za ruševinama u poslovnom dijelu grada.

Rusija je pauzirala pokušaj osvajanja teritorije u istočnoj Ukrajini dok pregrupira i popunjava svoje u borbama nastradale vojne jedinice, ali Moskva svakodnevno podsjeća da njen arsenal dalekometnog oružja može nanijeti smrt i uništenje daleko od bojnog polja, protiv civilnih i vojnih ciljeva.

Rusko Ministarstvo odbrane, koje je više puta negiralo da je ciljalo civile, nije komentiralo napad u Vinici.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba osudio je Kremlj zbog napada, koji se dogodio dok je holandska vlada bila domaćin konferencije u Hagu sazvane s ciljem da se Rusija pozove na odgovornost za kršenje ljudskih prava u Ukrajini.

“Čak i dok se međunarodna zajednica okupljala, Rusija čini još jedan ratni zločin”, rekao je Kuleba.

Uoči konferencije Sjedinjene Američke Države pozvale su Rusiju da odmah zaustavi prisilnu deportaciju Ukrajinaca na teritoriji pod ruskom kontrolom. Državni sekretar Antony J. Blinken rekao je u srijedu da su ruske vlasti "saslušale,  pritvorile i prisilno deportirale" između 900.000 i 1,6 miliona ukrajinskih državljana, uključujući 260.000 djece, često u izolirane regije na Dalekom istoku.

Blinken je opisao ove “transfere” kao kršenje međunarodnog prava i “ratni zločin”. Neke od deportiranih osoba, koje su uspjele pobjeći iz Rusije, svjedočili su za medije o ispitivanjima, premlaćivanju i mučenju onih za koje se smatra da su povezani s ukrajinskim oružanim snagama.

Rusija je priznala da je 1,5 miliona Ukrajinaca sada na teritoriji koju kontrolira, ali tvrdi da su evakuirani zbog vlastite sigurnosti.

Najnoviji napad stvorio je nesigurnost među ljudima u gradu koji se nakon napada krstarećim raketama u martu vraćao normalnosti.

“Nedavno sam vratio svoju djecu i sada ne znam šta da radim”, rekao je Vadym Labun (34) radnik hitne pomoći, koji je svoju porodicu preselio u selo izvan grada ranije tokom rata.

Eksplozije su razbile prozore u prodavnicama i zgradama stotinama metara unaokolo. Radnik, koji je ponudio samo svoje ime, Serhiy, iz brige za svoju sigurnost, pakovao je kutije iz radnje u kojoj su se prodavali čaj i kahva.

“Ponovo ćemo ga izgraditi”, rekao je. "Ne idemo nigdje."

Projektili su oštetili 55 zgrada i 40 automobila, rekao je Viktor Vitovetsky, zvaničnik hitne službe, na brifingu u četvrtak. Više od 69 radnika hitne pomoći pomagalo je u raščišćavanju ruševina i potrazi za preživjelima, rekao je on.

Nakon eksplozija, uplašeni stanovnici stajali su na trotoarima i gledali kako se iz centra grada uvija crni dim.

“Nisam imala vremena da se uplašim jer se iznenada začula buka i raznesen mi je prozor u sobi”, rekla je Raisa Ludanova, žrtva napada.

Vinica, u kojoj je prije rata živjelo od više od 370.000 osoba, nalazi se zapadno od rijeke Dnjepar, stotinama milja od regiona Donbas u istočnoj Ukrajini, žarišta vojne kampanje Moskve posljednjih sedmica i pretpostavljena meta njene sljedeće kopnene ofanzive.

Do napada je došlo usred drugih nedavnih napada na naseljena civilna područja.

Ruski projektil razorio je fabriku keramike u gradu Slavjansku, u istočnoj Donjeckoj pokrajini, rekao je regionalni zvaničnik u srijedu kasno. U napadu na fabriku, koja je prije rata zapošljavala 270 ljudi, nije bilo žrtava, navodi se na njenoj web-stranici.

“Rusi uništavaju naš industrijski potencijal“, izjavio je regionalni vojni administrator Pavlo Kirilenko, nazvavši napad “ozbiljnim udarcem za ekonomiju regiona”.

Iz Moskve nije bilo komentara o ovom napadu.

U Bakhmutu, gradu u Donjecku koji je važno uporište ukrajinske vojske i strateški cilj ruskih snaga, obje su vojske u srijedu veći dio dana razmjenjivale artiljerijsku vatru.

Grad, sa zelenim ulicama i stambenim zgradama od cigala, imao je 100.000 stanovnika prije invazije, ali sada sve više liči na ratnu zonu, s velikim rupama probijenim kroz stambene komplekse i širokim kraterima u zemlji.

U utorak uvečer rakete su razbile nekoliko kuća i oštetile školu u Bakhmutu. Jedna je osoba poginula, a pet ih je ranjeno, saopćila je policija.

U južnom lučkom gradu Mikolajvu pet civila poginulo je u ruskom napadu na hotel, rekao je u četvrtak Kirilo Timošenko, zamjenik šefa kabineta predsjednika.

A u istočnom selu Chasiv Yar, u Donjecku, Državna služba za vanredne situacije saopćila je da je broj poginulih u napadu na stambeni kompleks tokom vikenda porastao na 48, što ga čini jednim od najsmrtonosnijih napada od početka rata.

U junu je projektil pogodio trgovački kompleks Amstor u Kremenčuku, gradu južno od Kijeva na rijeci Dnjepar, pri čemu je poginulo 18 ljudi. Obližnja fabrika bila je potencijalni vojni cilj. A u aprilu je projektil pogodio željezničku stanicu u Kramatorsku, pri čemu je poginulo 59 ljudi, uključujući sedmoro djece, a stotinu osoba je ranjeno.

Neki vojni analitičari kažu da takvi udari sugeriraju da Rusiji ponestaje preciznog oružja i da pribjegava manje preciznim raketama i projektilima, ili da nasumično puca na ciljeve, bez obzira na kolateralne smrti. Drugi vide civilne žrtve kao dio namjerne kampanje brutalnosti kako bi se slomila volja Ukrajinaca za otporom.

U izvještaju britanske vojne obavještajne službe u četvrtak navodi se da ruske snage "nisu postigle znatniji teritorijalni napredak u posljednja 72 sata" i da su njene kopnene trupe uglavnom fokusirane na izvođenje malih "izviđačkih napada", dizajniranih da testiraju ukrajinsku odbranu.