Prije nekoliko mjeseci Marko Rupnik završio je najveličanstvenije djelo svoje dosadašnje karijere. Vanjski mozaik od 15.000 kvadratnih metara sa 110 biblijskih prizora za pročelje ništa manje impresivne brazilske bazilike Aparecida. Danas je ovaj slovenski isusovac, cijenjen kao jedan od genija savremene katoličke umjetnosti, na meti zbog teških optužbi za zlostavljanje.

Skandal je obznanjen prije desetak dana, kada je jedan talijanski digitalni portal otkrio optužbe za psihičke i seksualne napade iz '90-ih godina od strane zajednice slovenskih časnih sestara Loyola de Lubliana, koju je osnovala redovnica čiji je Rupnik bio prijatelj.

Svjedočanstva najmanje devet žena mrlja su na biografiji ovog 68-godišnjeg svećenika koji iza sebe ima više od 130 djela rasprostranjenih diljem planete. Neki su ga opisali kao Michelangela 21. stoljeća. Rupnik je doktor likovnih umjetnosti sa diplomom Papinskom univerziteta Gregoriana. Njegove su ruke podigle kapelu Redemptoris Mater vatikanske apostolske palače koju je dao izgraditi Ivan Pavao II. A Papa Franjo mu je povjerio izradu logotipa za Jubilej milosrđa koji se slavio 2016. i za Svjetski susret porodice koji je prošlog ljeta održan u Rimu.

Redovnik je dobro poznat kao autor mozaika koji je dizajnirao crkve i kapele diljem svijeta, uključujući jednu u Vatikanu i u Nacionalnom svetištu sv. Ivana Pavla II. u Washingtonu, D.C. Radio je također u nekoliko crkava u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni I Hercegovini.

Virtuelni zemljotres natjerao je Družbu Isusovu da u ponedjeljak objavi saopćenje u kojem je prihvatila pritužbu vatikanskom Dikasteriju za nauk vjere 2021. Odatle je Sveta Stolica otvorila vlastiti postupak ex officio. A paralelno sa slučajem slovenskih časnih sestara, dogodila bi se još jedna pritužba još jedne talijanske redovnice.

Isusovci su objavili priopćenje o Marku Ivanu Rupniku kome su izrečena ograničenja, uključujući zabranu ispovijedanja, duhovne pratnje i predvođenja duhovnih vježbi.

U saopćenju iz isusovačkog sjedišta Domus Interprovincialis Romanae od 2. decembra navodi se da je Družba Isusova provela istragu protiv Rupnika nakon što je vatikanski Dikasterij za nauk vjere 2021. godine zaprimio pritužbu o „načinu na koji je vršio svoju službu“. Pojašnjavaju da je Družba na zahtjev Dikasterija „odmah imenovala vanjskog instruktora za istragu“, i to „redovnika“ koji nije isusovac te da su „razne osobe pozvane da daju iskaz“. Nisu dali nikakve pojedinosti o optužbama osim što su priopćili da u slučajeve nisu umiješani maloljetnici.

Red je dao rezultate predistrage Dikasteriju za nauk vjere, koji je odlučio da su „činjenice o kojima je riječ“ u zastari te je zatvorio istragu u oktobru 2022., navodi se u saopćenju.

Dosadašnje odluke Crkve komentirao je vrhovni poglavar Družbe Isusove Arturo Sosa. "Ne skrivamo ništa", rekao je venezuelanski svećenik, koji ostavlja otvorena vrata novim istragama: "Mjere predostrožnosti su zadržane jer želimo ići dalje na temu, vidjeti kako se pomaže svima koji su uključeni."

U razgovoru za portugalski portal "7Margens" on je stao iza Rupnika. "Nije pritvoren, niti ijedna mjera ne utiče na njegov rad. Ima vrlo važne umjetničke obaveze. Može slaviti euharistiju, ono što mu je zabranjeno je voditi duhovne vježbe ili ići na ispovijed.“

"Žrtve koje smo čuli vjerodostojne su i njihova je priča čvrsta", kaže Daniele Libanori, isusovac, pomoćni rimski biskup i voditelj kanonske istrage koju provodi Sveta Stolica. Među tim svjedočanstvima je i ono časne sestre koja se izražava ovim riječima: «On me je prisiljavao da činim stvari koje, zapravo, nisam htjela. Koristio je nasilje, udario me. U njegovim očima, u njegovom glasu bilo je i ostalo uvjerenje da je nedodirljiv. Zlostavljao je mene, moje povjerenje."

Za to vrijeme Rupnik šuti. U Rimu nastavlja svoj rad s timom umjetnika deset različitih nacionalnosti u Radionici duhovne umjetnosti Centra za studije i istraživanja Ezio Aletti, nedaleko od bazilike Santa Maria Maggiore.