Na Stadionu “Fadil Vokrri” u Prištini sinoć je odigrana utakmica između fudbalskih reprezentacija Kosova i Rumunije. Pred sami kraju utakmice došlo je do incident nakon što su rumunski navijači počeli skandirati “Kosovo je Srbija”. Reagirala je kosovska policija koja je rumunske navijače odstranila sa stadiona, objavio je portal Digi Sport.

Navijači Rumunije zapalili su i nekoliko pirotehničkih sredstava, što će najvjerovatnije dovesti do sankcija za fudbalski savez ove zemlje. Postoji mogućnost da će, pored pozamašne novčane kazne, UEFA sankcionirati Rumuniju tako što će naredni meč morati igrati pred praznim tribinama.

UEFA je već kaznila Fudbalski savez Rumunije novčanom kaznom od 15.000 eura i djelimičnim zatvaranjem stadiona na utakmici s Izraelom zbog ksenofobičnog skandiranja navijača na utakmici s Belorusijom.

Na dan održavanja utakmice navijači reprezentacije Rumunije istakli su provokativne transparente i u Beogradu.

"Izmišljenje zemlje, lažni fudbal. Nama to nema nikakav značaj", napisali su na ogromnom transparentu koji su raširili u glavnom gradu Srbije grupno se fotografirajuči ispred Hrama svetog Save. Osim glavnog transparenta i državnih zastava Rumunije mogla se vidjeti i velika parola “Nema predaje”, s nacrtanom teritorijom Kosova i Metohije u bojama srpske zastave.

Rumunija je jedna od država Evropske unije koja nije priznala Kosovo. To je, vjerovatno, razlo zašto je a početku utakmice intoniranje ruminski himne bilo popraćeno zviždanjem domaćih navijača.