U Francuskoj je umirovljeni ljekar iz Ruande Sosthene Munyemana osuđen na 24 godine zatvora zbog umiješanosti u genocid nad narodom Tutsi 1994. godine. Ovaj 68-godišnji ginekolog u srijedu je proglašen krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i učestvovanje u pripremanju tih zločina.

Njegovi advokati rekli su da planiraju uložiti žalbu na presudu, dok je javni tužilac tražio kaznu zatvora u trajanju od 30 godina, tvrdeći da “ukupan zbir” njegovih izbora pokazuje “osobine genocida”.

Munyemana je optužen da je pomogao u pisanju pisma podrške tadašnjoj privremenoj vladi, što je potaknulo masakr nad manjinom Tutsi. Također je bio optužen da je pomagao u postavljanju barikada na cestama kako bi se ti ljudi zarobili i držali u nehumanim uvjetima u uredima lokalne uprave prije nego što su ubijeni u južnoj ruandskoj prefekturi Butare, gdje je u to vrijeme živio. Tokom suđenja, Munyemana je više puta osporavao optužbe, tvrdeći da je pokušao “spasiti” Tutsije nudeći im “utočište” u uredima lokalne vlade.

Munyemana je bio blizak Jeanu Kambandi, šefu privremene vlade uspostavljene nakon što je 1994. projektilom oboren avion u kojem je bio tadašnji predsjednik Juvénal Habyarimana.

Suđenje u Parizu uslijedilo je gotovo tri desetljeća nakon što je 1995. podignuta optužnica protiv Munyemane u Bordeauxu, na jugozapadu Francuske. To je šesto suđenje u Francuskoj protiv sudionika masakra u kojem su Hutu vojnici i ekstremističke milicije tokom 100 dana ubile oko 800.000 ljudi, većinom etničkih Tutsija, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN). Francuska je jedno od glavnih mjesta skrivanja za one umiješane u pokolj u Ruandi, koji već decenijama bježe od ruke pravde. Od 2014. Francuska je sudila i osudila šest osoba, uključujući bivšeg šefa špijunske mreže, dva bivša gradonačelnika te bivšeg hotelskog šofera.

Valja istaći i to da je Ruanda pod predsjednikom Paulom Kagameom optuživala Pariz u nekoliko navrata da nije voljan izručiti osumnjičene za genocid niti ih privesti pravdi.