Kao da postaju svjesni iz Naroda i Pravde da im ovaj izborni ciklus neće donijeti ono što su izmaštali pa su krenuli s očajničkim potezima. Kako bi se predstavili kao ozbiljna, ali i patriotski orijentirana politička organizacija, Elmedin Konaković i ekipa odlučili su da njihova stranka dobije i himnu. Predstavljen je pjesmuljak Bosna da nam opstane, za koju je tekst pisao politički direktor i voditelj projekta Političke akademije NiP-a Rusmir Pobrić.

Nije trebalo dugo da javnost ismije ovaj potez NiP-a i da ga ocijeni još jednim neuspješnim pokušajem kopiranja Stranke demokratske akcije, iz koje su oni najneuspješniji i ujedno oni s najvećim apetitom odlučili izaći. S obzirom na to da je NiP stranka bez programa i konkretnog političkog cilja, ne ostaje im ništa drugo nego nastaviti uprazno kritizirati svoju neprežaljenu ljubav, pa čak i kroz riječi svoje stranačke himnu.

Naime, i u literarnom radu Bosna da nam opstane, lišenom bilo kakve estetske dimenzije, odlučili su neizravno prozvati SDA da “kandžama uzima” od vlastitog naroda, iako NiP u kantonalna preduzeća bez zadrške zapošljava vlastite kadrove čak i bez ikakve konkursne procedure, a uspjeli su izmisliti i nekakvu “bosansku naciju”, čime zapravo pokušavaju zagrabiti što više glasova, i to po cijenu identiteta. Nikako se ne smije izostaviti ni to da su NiPovci u svojoj himni Bosnu i Hercegovinu uvredljivo nazvali “zemljicom”, vjerovatno ne znajući – kao što uglavnom o historiji ništa ne znaju – da je taj termin za Bosnu i Hercegovinu 1990-ih godina prvi upotrijebio Franjo Tuđman, i to u momentima dok se raspravljalo o njenom čerečenju, smatrajući da Bošnjacima nakon podjele treba ostaviti “zemljicu Bosnu” kao “muslimansku državicu”.

Nakon objavljivanja himne, čiji tekst i raspisana muzika zvuče kao da ih je u ranim jutarnjim satima zviždukao Senad Hadžifejzović, i to sredinom 1992. godine, salve dodatnog smijeha izazvao je snimak s društvenih mreža Elmedina Konakovića na kojem se vidi kako “trenira”. Za “Rockyja sa Soukbunara” kazali su da mu je okretnost ostala ista kao i onda kada se profesionalno bavio košarkom te da sada vježba onako kako i “lideriše” političkim procesima u Kantonu Sarajevo. Kilavo.