Sredinom sedmice je Kantonalni sud u Mostaru potvrdio optužnicu kojom za zloupotrebu položaja terete gradonačelnika Čapljine Smiljan Vidić i njegov blizak saradnik Darko Šimović. Optužnica koja je potvrđena u cijelosti mnogima je bila znak da prokomentiraju kako je moguće da je ovo prvi zvaničan znak da se HDZ odriče Vidića, koji je, navodno, već odavno postao smetnja vrhu ove stranke pa je ovo krasan način da ga se diskreditira i makne u stranu.

Smiljan Vidić, vječnik na dužnosti čapljinskog načelnika, te njegov saradnik Darko Šimović, pomoćnik rukovoditelja organa državne službe u Službi geodetskih i imovinsko-pravnih poslova općine Čapljina, optuženi su da su od marta 2011. godine do januara 2015. godine na području općine Čapljina, tada još uvijek neregistriranoj firmi „Neretva energija“ d. o. o. Čapljina dali na korištenje zemljište površine 143.159 m² u općini Čapljina, a zatim je ta pravna osoba, prema rješenju Općinskog suda u Čapljini, 29. 1. 2015. godine postala i vlasnikom dodijeljenog zemljišta.

Na taj način su, stoji u optužnici, Vidić i Šimović „Neretva energiji“ pribavili protivpravnu imovinsku korist u vidu stjecanja prava vlasništva nad zemljištem. Vještačenjem je utvrđeno da je u 2015. godini zemljište koje je vrijedilo 1.002.113 KM „Neretva energija“ platila 143.159 KM. Čapljina je na taj način oštećena za zemljište vrijedno milion maraka.

Tužiteljstvo je u optužnici predložilo Sudu da se osumnjičenima izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja, djelatnosti i dužnosti jer postoji opasnost da bi takvo obavljanje moglo poticajno djelovati da počine novo kazneno djelo vezano uz obavljanje zvanja, djelatnosti ili dužnosti. Treba podsjetiti da ovo nije jedini slučaj kada su općinske vlasti Čapljine kojom suvereno već godinama vlada Smiljan Vidić na sumnjiv način privatnim poduzetnicima dodjeljivale općinsko zemljište.

Također treba podsjetiti kako je slučaj „Neretva energija“ godinama istraživala Federalna uprava policije, koja je Tužilaštvu HNK predala dva izvještaja o počinjenom krivičnom djelu. Ono što je u cijelom slučaju zanimljivo i što pokazuje bahatost općinske vlasti jeste činjenica da firma „Neretva energija“, koja je zemljište dobila kako bi na njemu gradila solarne elektrane, registrirana tek tri mjeseca nakon što joj je dodijeljeno zemljište u oktobru 2011. godine.

Kada joj je Općinsko vijeće dalo saglasnost za kupovinu placa, firma nije postojala, a kasnije je tek registrirana na fiktivnoj adresi. Firmi čiji je zvanični vlasnik Vlado Vasilj Čapljina je dodijelila petnaestak hektara zemljišta.