- Radi istine, smatramo neophodnim podsjetiti da su Katolička i Pravoslavna crkva potpisale ugovor s državom u kojem je državni organ dužan obavijestiti crkvu da se protiv crkvenog lica vodi istraga.

U članu 8., stav 1., Temeljnog ugovora između Svete stolice i Bosne i Hercegovine se navodi: "U slučaju sudske istrage o kleriku, redovniku ili redovnici zbog možebitnih krivičnih djela predviđenih krivičnim zakonom, sudske vlasti Bosne i Hercegovine će o tome prethodno obavijestiti nadležne crkvene vlasti". Istu odredbu je tražila Islamska zajednica, što se njoj osporava, a crkvama se ne osporava - podsjeća se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice.

Iako je Dragan Čović danas izjavio da nije on spriječio potpisivanje ugovora sa Islamskom zajednicom, iz IZ tvrde drugačije. U saopćenju IZBiH se kako predsjednik HDZ-a Dragan Čović jeste spriječio potpisivanje ugovora i da je rekao da je to političko pitanje.

- To je činjenica koja se ne da promijeniti. Uz ostalo, takvim djelovanjem i politikom predsjednik HDZ-a je nepopravljivo narušio povjerenje Bošnjaka i Islamske zajednice - kaže se u saopćenju.

U vezi s komentarima bivšeg člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, činjenica jeste da je pitanje džume poslužilo samo kao izgovor, jer su iz ugovora jasno izuzeti oni poslovi koji bi ugrozili živote ljudi ili nanijeli veću materijalnu štetu.

- Prema tome, stvari stoje suprotno, da je Islamska zajednica u neravnopravnom položaju, i da je ugovor sa državom ekskluzivitet crkava, dok se ugovor sa Islamskom zajednicom blokira i osporava. Blokade ugovora Islamske zajednice s državom bi trebale, u stvari, biti pouka bošnjačkim političarima da licemjernim političarima iz hrvatskog i srpskog naroda ne vjeruju na riječ kao što smo vjerovali mi iz Islamske zajednice.

Ukoliko se sa ugovorom Islamske zajednice s državom pokuša trgovati i manipulisati za neke druge dogovore na štetu Bošnjaka, Islamska zajednica će odbiti da u tome učestvuje - navodi se u saopćenju Ured za odnose sa javnošću.