Ove je sedmice, na mail adresu redakcije Stava, stiglo reagiranje ekonomskog analitičara Faruka Hadžića kojeg je nedavno federalna vlada, pod predsjedavanjem Nermina Nikšića, imenovala u Nadzorni odbor BH Telecoma.  

Ovako reagira analitičar Hadžić nakon što je Stav na svom portal objavio članak pod naslovom "I NJEMU SVANUO DAN: Analitičar koji nas je plašio najcrnjim prognozama imenovan u NO BH Telecoma"

“Vaša objava je sadržavala niz neistinitih tvrdnji koje su naštetile mom ugledu i profesionalnom statusu. Prvo, u tekstu ste naveli da sam nezaposleni analitičar, što nije tačno. Istina je da sam zaposleni profesor i dekan na Fakultetu za ekonomiju Univerziteta SSST Sarajevo, sa višegodišnjim profesionalnim iskustvom rada na projektima za ugledne međunarodne i domaće organizacije. Ovo je ozbiljna neistinita tvrdnja sa vaše strane.

Drugo, tvrdnja da sam iznosio predviđanja o smrtonosnoj gladi i pozivao ljude na očajnički bijeg u inostranstvo također je potpuno netačna. Nikada nisam iznosio takve tvrdnje, čak sam u medijskim istupima smirivao javnost naglašavajući da nema potrebe za stvarenjem panike i kupovanjem dodatnih količina brašna. Posebno sam uvijek naglašavao da život u Bosni i Hercegovini ima perspektivu.

Također, želim ispraviti lažnu tvrdnju da sam stranačka osoba, kako ste naveli u tekstu. Nisam član niti jedne političke stranke u Bosni i Hercegovini. Ovakve lažne tvrdnje mogu ozbiljno narušiti moju reputaciju i integritet prema partnerskim organizacijama sa kojima aktivno sarađujem.

Treće, montirana slika koje ste objavili u tekstu i koja grubo vrijeđa moj ugled, također predstavlja neosnovanu i neetičku praksu novinarstva. Takve slike nisu samo neprofesionalne, već mogu nanijeti štetu i povjerenju koje dio javnosti ima prema vašem izvoru informacija”, piše Hadžić, nastavljajući:

Stoga, zahtijevam od vas sljedeće: Molim vas da u skladu sa novinarskom etikom i odgovornošću, objavite ovaj demantij u istom formatu i na istoj poziciji gdje je objavljen originalni tekst. Želim da javnost dobije pravu i tačnu informaciju o mom profesionalnom statusu i izjavama.  Tražim da se javno izvinite zbog širenja neistinitih tvrdnji koje su naštetile mom ugledu. Vaše greške su nanijele štetu mom profesionalnom ugledu. Zahtijevam momentalno uklanjanje montirane slike koja je objavljena u spornom tekstu uz izvinjenje, a koja je grubo vrijeđa moj ugled.”

Redovi koji slijede odgovor su redakcije Stava:

Svašta je Faruk Hadžić napisao u svom prijeteći intoniranom reagiranju ali je zaboravio povod pisanja članka. Vlada Nermina Nikšića ga je imenovala u Nadzorni odbor BH Telecoma, jedne od najprofitabilnijih bh. kompanija, na mjesto koje “sanja” svaki punoljetni građanin ove zemlje. Reći da se na tako važnu dužnost imenuje neko ko nije stranačka osoba ili nije blizak nekoj od vladajućih stranaka, izaziva samo podsmijeh. Hadžić se nada da je ovdašnja javnost zaboravila da je prije nekoliko godina itekako bio stranačka ličnost, u predsjedništvu Nezavisnog bloka iz kojeg se kasnije povukao.

No, ako Hadžić tako tvrdi, neka mu bude.  

Po zanimanju je Hadžić ekonomista, analitičar kretanja i stanja u ekonomiji, privredi ili gospodarstvu, kako vam drago. Postoji stereotip da osobe koje se bave tim poslom ne razumiju previse ironiju, satiru niti cinizam a nemaju ni previše smisla za humor. Stereotipi su ružni, taj stereotip, sasvim moguće, nije tačan ali ga je Hadžić svojim reagiranjem potvrdio. On je ekonomista pa vjerovatno ne zna da su cinizam, satira, karikiranje i preuveličavanje sasvim uobičajene i dozvoljene forme novinarskog izražavanja.

Faruk Hadžić je javna ličnost i ako to ne može da podnese, onda bi trebao početi raditi na tome.  

No vratimo se razlozima pisanja teksta. Faruk Hadžić je u ovdašnjim medijima poznat kao osoba koja uglavnom ispaljuje crne prognoze. Posebno je bio crno raspoložen u vrijeme vlade Fadila Novalića. Letimična pretraga naslova to potvrđuje.

Evo samo nekih od njih: “Ako se Fadilov zakon usvoji, mnogi građani će plaćati znatno veće poreze”, “Čovjek zaradi hiljadu a dobije 600 KM”, “Kad nestane novca, raspisati novi harač za građane”, “Ovo će nas skupo koštati i to mnogo brže nego što mnogi očekuju”, “Ekonomski i demografski tonemo sve dublje, “Idemo ka stagflaciji, vijesti uopšte nisu dobre”…

I tako dalje i tako dalje, na desetine sličnih naslova, defetistički intoniranih i nastrojenih analiza. Iako je ekonomska situacija u Federaciji potpuno suprotna od onoga što Hadžić do tada tvrdi u svojim javim istupima. Što je uostalom potvrdila i Svjetska banka. Ili drugačija od onoga o čemu piše u kolumnama u režimskim medijima.

Ne treba zaboraviti ni da je Faruk Hadžić predavao na Političkoj akademiji stranke Narod i Pravda, te da se hvalio kako je zajedno sa Sašom Magazinovićem iz SDP-a radio na zakonu o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. Sve lahko provjerljivo na društvenim mrežama.    

No, ekonomska situacija u Federaciji naglo se poboljšala nekoliko dana po imenovanju Hadžiča u NO BH Telecoma. Devetnaeestog augusta nije sve tako sivo, tog dana Hadžić piše na svom FB profilu: “Jučer su objavljeni najnoviji podaci o inflaciji u Federaciji BiH za juli ove godine. Prema Federalnom zavodu za statistiku, godišnja inflacija u Federaciji iznosila je 2,8%. To znači da, ako se ovakav trend nastavi i narednih mjeseci, uskoro bismo mogli proglasiti "pobjedu" nad inflacijom! Inflacija do nivoa od 4% godišnje smatra se ekonomski prihvatljivom.”

Iskustvo nas uči da se u politici, pogotovo ne onoj bosanskohercegovačkoj, ništa ne događa slučajno, vjerovatno ni pobjeda nad inflacijom nije došla slučajno, i to baš u ovom trenutku. I takav je način analiziranja bio povod pisanja komentara na portalu Stava. Simptomatično je da je čitav niz analitičara, novinara, istraživača, koji su mjesecima širili defetizam, nakon što su se našli na pozicijama vlasti i moći, odjednom shvatili da stvari i nisu baš tako crne. Otkako su oni došli u razne odbore i ministarstva.

Hadžiću želimo sve najbolje u radu i životu. Njemu njegovo, nama naše. I za kraj, neka nam ne prijeti ni tužbama ni sudom. Niti će nas zaplašiti niti može dobiti tu presudu u vlastitu korist.

Srdačno, Nedim Hasić, Stav.