Američki predsjednik  Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratit će se svjetskim čelnicima okupljenima u sjedištu Ujedinjenih naroda prvog dana Generalne skupštine te organizacije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan, brazilski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, iranski premijer Ebrahim Raisi i njemački kancelar Olaf Scholz također su među onima koji će danas govoriti na 78. Generalnij skupštini u New Yorku.

Sedmica je započela u ponedjeljak summitom o ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda. Od utorka će više od 140 premijera i šefova država održati govore.

Zelenski, koji prvi put od početka rata lično prisustvuje događaju u New Yorku, vjerojatno će privući najviše pažnje - i prisustvovati mnoštvu usputnih sastanaka.

Ruski rat protiv Ukrajine, koji je započeo u februaru 2022., vjerojatno će igrati važnu ulogu u mnogim govorima UN-a.

Zelenski je stigao u New York u ponedjeljak poslijepodne sa svojom suprugom Olenom.

Na društvenim mrežama napisao je da će "članicama UN-a iznijeti konkretan prijedlog kako učvrstiti načelo teritorijalne cjelovitosti i poboljšati kapacitet UN-a da osujeti i zaustavi agresiju".

Također je istaknuo da će se kasnije tokom sedmice sastati s Bidenom u Washingtonu, zajedno s članovima Kongresa i vojnim vodstvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin neće prisustvovati Općoj skupštini, a kao i prošle godine, kada također nije išao, njegov će ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov biti njegov opunomoćenik na sastanku u New Yorku.

U martu je Međunarodni krivični sud u Haagu izdao nalog za hapšenje Putina zbog njegovih navodnih ratnih zločina u Ukrajini. Ruski čelnik od tada nerado putuje izvan svoje domovine.