Serija raketa ispaljen je u četvrtak na Izrael iz Libana, usljed tenzija zbog izraelskih napada na vjernike u Jerusalimskoj džamiji Al-Aksa.

Prema radiju izraelske vojske, iz sjevernog susjeda Izraela ispaljena je baraža od oko 30 raketa. Jedna osoba je lakše ranjena gelerima, saopštila je izraelska hitna služba.

Rakete su ispaljene iz grada Qlaileh u blizini Tira, rekao je za Middle East Eye izvor iz južnog Libana.

Izraelska vojska je saopštila da je odbrambeni sistem Iron Dome uništio raketu, dok su se sirene oglasile u gradovima Betzet i Shlomi u zapadnoj Galileji. Izrael je odgovorio artiljerijskom vatrom na južni Liban.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu saziva svoj sigurnosni kabinet prvi put od februara kako bi razgovarao o situaciji.

Shai Levy, vojni izvještač izraelske novinske stranice Mako, rekao je da je ta salva bila "neobičan događaj koji nije viđen u Libanu godinama".

Iako nema preuzimanja odgovornosti, lansiranja su uslijedila nekoliko sati nakon što je libanonski pokret Hezbolah upozorio da će podržati "sve mjere" koje poduzmu Palestinci nakon napada izraelskih snaga na džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu.

"Hezbolah snažno osuđuje napad izraelskih okupacionih snaga na kompleks džamije Al-Aksa i njegove napade na vjernike", rekla je šiitska grupa koju podržava Iran.

“Hezbolah proglašava svoju punu solidarnost s palestinskim narodom i grupama otpora i obećava da će stati uz njih u svim mjerama koje poduzmu da zaštite vjernike i džamiju Al-Aksa i da odvrate neprijatelja od nastavljanja napada.”

Iako su se Hezbolah i Izrael borili tokom izraelske brutalne invazije na Liban 2006. godine, u kojoj je poginulo 160 Izraelaca i 1.200 Libanonaca, od tada je bilo malo više od manjih incidenata.

Ponovljeni napadi izraelskih snaga na Al-Aksu tokom ramazana u posljednja dva dana, međutim, izazvali su bijes u međunarodnoj zajednici.

Planirani masovni upadi ultranacionalističkih Izraelaca u džamiju Al-Aksa također bi trebali početi u četvrtak i trajati sedmicu kako bi se obilježio jevrejski praznik Pashe.

"Međusobno odvraćanje između Hezbolaha i Izraela koje se manje-više održava od 2006. je zvanično završeno", tvitovao je analitičar Mairav ​​Zonszein.

"Neprekidne rakete na sjever Izraela u posljednjih pola sata iz Libana. Velika eskalacija."