Najmanje 1.541 osoba je poginula, a 9.733 su povrijeđene u zemljotresima u Turkiye, potvrdio je potpredsjednik Turkiye Fuat Oktay, javlja Anadolija.

Broj mrtvih u Siriji sada iznosi 783, prema novinskoj agenciji AFP, koja kombinuje brojke vlasti u područjima pod kontrolom vlade sa podacima iz spasilačke grupe Bijeli šljemovi u područjima pod kontrolom pobunjenika, piše Fena.

Još uvijek se pojavljuju informacije o uticaju drugog potresa koji je pogodio tursku provinciju Kahramanmaras samo nekoliko sati nakon prvog u blizini grada Gaziantepa, oko 130 kilometara južno.

Već je potvrđeno da je najmanje 70 ljudi poginulo u Kahramanmarasu prije drugog potresa. Očekuje se da će trenutni broj smrtnih slučajeva rasti kako se napori spasilaca nastave.

Iz Uprave za vanredne situacije Turkiye (AFAD) saopćili su da se dogodilo ukupno 120 naknadnih zemljotresa i da su se srušile 2.834 zgrade, javlja Anadolija.

Prema AFAD-u, ukupan broj osoblja za potragu i spašavanje u regionu je 9.698.

"Trenutno ne postoji opasnost od cunamija koji bi pogodio istočne mediteranske obale Turkiye", saopšteno je iz AFAD-a.

Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan rekao je da je ovu zemlju potresla najveća katastrofa od zemljotresa u Erzindžanu 1939. godine.

Sve škole u ovih 10 provincija zatvorene su na nedelju dana.