Ngozi Fulani, osnivačica dobrotvorne organizacije Sistah Space, koja pruža podršku ženama afričkog i karipskog naslijeđa koje su pogođene zlostavljanjem, tvrdi da joj je kraljevska pomoćnica pomaknula kosu kako bi otkrila njenu značku s imenom. Zatim ju je uporno ispitivala odakle su njeni "ljudi" iako je rekla da je britanska državljanka.

Susretu, koji se dogodio u utorak na prijemu kojim se nastojalo ukazati na problem nasilja nad ženama i djevojčicama, svjedočile su još dvije žene, Mandu Reid, liderka stranke Ženska jednakost, koja je mješovite rase, i još jedna crnka predstavnica dobrotvorne organizacije.

Buckinghamska palata je odmah pokrenula istragu, opisujući ove komentare kao "neprihvatljive i za duboko žaljenje". Dotična pomoćnica je ponudila svoje „duboko izvinjenje“ za nanesenu povredu i odmah je dala ostavku na svoj počasni položaj.

Fulani je na Twitteru napisala: „Pomješana osjećanja o jučerašnjoj posjeti Buckinghamskoj palati. 10 minuta nakon dolaska, prišla mi je članica osoblja…, pomaknula mi kosu da vidi bedž sa mojim imenom. Zatim se poveo razgovor:

Pomoćnica: Odakle si?

Ja: Sistah Space.

Pomoćnica: Ne, odakle dolaziš?

Ja: Nalazimo se u Hackneyju.

Pomoćnica: Ne, iz kojeg dijela Afrike ste?

Ja: Ne znam, nisu ostavili nikakvu evidenciju.

Pomoćnica: Pa, morate znati odakle ste, proveo sam neko vrijeme u Francuskoj. Odakle si?

Ja: Evo, Velika Britanija

Pomoćnica: NE, ali koje ste nacionalnosti?

Ja: Rođena sam ovdje i Britanka sam.

Pomoćnica: Ne, ali odakle vi zapravo dolazite, odakle dolaze vaši ljudi?

Ja: 'Moji ljudi', gospođo, šta je ovo?

Pomoćnica: Oh, vidim da će biti izazov da te natjeram da kažeš odakle si. Kada ste prvi put došli ovdje?

Ja: Gospođo! Ja sam britanski državljanin, moji roditelji su došli ovamo 50-ih godina kada…

Pomoćnica: Oh, znao sam da ćemo na kraju stići, ti si sa Kariba!

Ja: Ne, gospođo, ja sam afričkog porijekla, karipskog porijekla i britanske nacionalnosti.

Pomoćnica: O, znači ti si iz…”

Buckinghamska palata je rekla: „Shvatamo ovaj incident izuzetno ozbiljno i odmah smo istražili kako bismo utvrdili potpune činjenice. U ovom slučaju izneseni su neprihvatljivi komentari za duboko žaljenje. Kontaktirali smo Ngozi Fulani po ovom pitanju i pozivamo je da lično razgovara o svim elementima svog iskustva ako želi.

„U međuvremenu, dotična osoba želi da izrazi svoje duboko izvinjenje za nanesenu povredu i odmah se povukla sa svoje počasne uloge.

Reid je bila jedna od dvije osobe koje su svjedočile tom susretu i rekla je da su bile "šokirane". Ona je susret opisala "skoro kao ispitivanje".

Ovo nije prvi put da se kraljevska institucija suočava sa optužbama za rasizam. Optužbi za rasizam bilo je i ranije.