Od ukupnog broja glasača 3.253.847, na republički referendum izašlo je i glasalo 2.073.568 građana s pravom glasa ili 64,31% građana. Od ukupno izašlih na glasanje, njih 99,7% glasalo je za nezavisnost Bosne i Hercegovine, a 0,3% protiv takve odluke. 
Ovi rezultati omogućili su međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine kao nezavisne države. Rezultati referenduma prihvaćeni su 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Zemlje članice Evropske zajednice priznale su Bosnu i Hercegovinu 6. aprila 1992. godine. Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu dan kasnije, 7. aprila. Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine primljena u punopravno članstvo Ujedinjenih nacija. 

U danima prije referenduma u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima, sa izuzetkom onih gdje je čvrsto vladao SDS, vladala je skoro pa euforija, gradovi su bili “okićeni” plakatima koji pozivaju na referendum. I naravno, ne može bez duhovitih plakata. Jedan od njih je onaj na kojem je pisalo: “Oduvijek se ljudi ovdje dijele isključivo na raju i papke. Raja su ZA nedjeljivu i nezavisnu Bosnu, a papci…”

Dokumenti: Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine