Microsoft na neodređeno vrijeme odgađa povratak radnika u urede, objavljeno je danas. Kompanija je odgodila potpuno ponovno otvaranje svojih ureda u Sjedinjenim Američkim Državama koje je bilo planirano za 4. oktobar. Odluka je promijenjena zbog prijetnje Delta varijantom virusa korona. Iz Microsofta su objavili da će zahtijevati dokaz o cijepljenju za sve zaposlenike, prodavače i goste koji budu ulazili u njezine urede.

Google je bio planirao otvoriti svoje urede za cijepljene radnike sredinom oktobra, ali su 31. augusta objavili da to neće učiniti prije 10. januara 2022. godine.

Ni u Appleu ne planiraju vraćati radnike u njihove kancelarije prije januara sljedeće godine. Isto je odlučio i Amazon. Obje kompanije potiču svoje uposlenike da se vakcinišu, ali cijepljenje, za razliku od Microsofta, ne postavljaju kao uvjet.

Ni The New York Times ne planira uskoro vraćati svoje uposlenike u njihove urede. Iako su najavili da će to učiniti 7. septembra, rad od kuće prolongiran je do daljnjeg. Ova kompanija, koja zapošljava 4.700 ljudi, planirala je da se radnici počnu vraćati barem tri dana sedmično. Ipak, kancelarije The New York Timesa ostat će otvorene za one koji žele ući dobrovoljno, uz dokaz o cijepljenju. Za razliku od njih, The Washington Post još nije promijenio svoju odluku da se uredi otvore 13. septembra.

Ford je najavio povratak u urede za januar sljedeće godine. Vakcinacija će biti obavezna za zaposlenike koji moraju ići na međunarodna poslovna putovanja, dok sve ostale zaposlenike ohrabruju da se cijepe.

Kuriozitet je što ni Pfizer još nije vratio svoje radnike u urede. To planira učiniti ovoga mjeseca, pri čemu će uvjet biti potvrda o cijepljenju ili redovno sedmično testiranje.

(Izvor: The New York Times)