Švedske mesne okruglice, poznate kao köttbullar, jedno su od najpoznatijih jela švedske kuhinje. No, malo je poznato da ove ukusne ćufte imaju svoje korijene u turskoj kuhinji.

Kako su turske mesne okruglice postale švedski kulinarski simbol? Priča o köttbullarima je priča o kulturnoj razmjeni, putovanjima i prilagođavanju.

Historija i porijeklo

Priča počinje u 18. vijeku, kada je švedski kralj Karl XII (poznat i kao Karl Veliki) bio u egzilu u Osmanskom Carstvu nakon poraza u bitci kod Poltave 1709. godine.

Tokom svog boravka u Turkiye, Karl XII je bio fasciniran turskom kuhinjom, posebno mesnim okruglicama poznatim kao köfte. Kada se vratio u Švedsku 1715. godine, donio je sa sobom recepte i kulinarske ideje koje su ga inspirisale.

Prilagođavanje i evolucija

Turske köfte su se brzo prilagodile švedskom ukusu i dostupnim sastojcima. Dok su turske köfte često pravljene od mješavine govedine i janjetine, švedske köttbullar su obično pravljene od govedine ili svinjetine, ponekad miješane s teletinom.

Osim toga, švedske mesne okruglice su često servirane s kremastim umakom i pire krompirom, što je postalo karakteristično za švedsku kuhinju.

Recept za švedske mesne okruglice

Sastojci:

500 g mljevenog mesa govedina (u švedskoj verziji svinjetina ili miješano)
1 jaje
1 glavica luka, sitno sjeckana
100 ml mlijeka
50 g krušnih mrvica
Sol i biber po ukusu
1 kašičica mljevenog pimenta
2 kašike maslaca za prženje

Za umak:

30 g maslaca
30 g brašna
500 ml goveđeg temeljca
200 ml vrhnja za kuhanje
Sol i biber po ukusu

Priprema:

U velikoj zdjeli pomiješajte mljeveno meso, jaje, sitno sjeckani luk, mlijeko, krušne mrvice, sol, biber i mljeveni piment. Dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Oblikujte smjesu u male okruglice. U velikoj tavi zagrijte maslac na srednjoj vatri. Pržite okruglice dok ne postanu zlatno smeđe sa svih strana.

Izvadite okruglice iz tave i ostavite ih sa strane. U istoj tavi otopite maslac za umak. Dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatno smeđe.

Postepeno dodajte goveđi temeljac, neprestano miješajući, dok se umak ne zgusne. Dodajte vrhnje za kuhanje i začinite solju i biberom po ukusu.

Vratite okruglice u tavu i kuhajte još nekoliko minuta dok se sve ne sjedini.

Kulturni uticaj

Švedske mesne okruglice su postale simbol švedske kuhinje i kulture. Danas se köttbullar može naći u gotovo svakom švedskom domu, a popularne su i u restoranima širom svijeta. Ove ukusne ćufte su primjer kako kulinarska razmjena može obogatiti i transformirati kuhinje različitih kultura.