Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je tokom televizijskog obraćanja danas da je "situacija u Rostovu na Donu i dalje teška usljed oružane pobune". Tenzije između Kremlja i plaćeničke grupe Wagner, koja broji desetine hiljada članova, eskalirale su nakon što je Jevgenij Prigožin, vođa Wagnera optužio ruske snage za napad na njegove plaćenike. Rusija je negirala te tvrdnje kasno u petak i izdala nalog za hapšenje Prigožina.

"U Rostovu je rad civilne i vojne administracije u osnovi blokiran", rekao je danas Putin.

Ruski predsjednik je tokom obraćanja apelovao na Wagnerove snage.

"Apelujem na one koji su gurnuti u provokaciju vojne pobune", rekao je uputivši apel borcima paravojne grupe Wagner tražeći od njih da se vrate u svoje baze.

Ministarstvo odbrane je navelo da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin prevario borce u "zločinačku avanturu" i "oružanu pobunu" dok je Kremlj izdavao naređenja za njegovo hapšenje zbog podsticanja pobune.

Putin je dodao da je u ovom trenutku potrebno jedinstvo, konsolidacija i odgovornost, a da će biti kažnjeni oni koji namjerno krenu putem izdaje.

Rekao je i to da su "svaka unutrašnja previranja smrtonosna prijetnja našoj državnosti za nas kao naciju; to je udarac za Rusiju za naš narod i naše akcije da zaštitimo našu domovinu. Takva prijetnja će se suočiti s teškim odgovorom."

 

Ruska strana je navela da su mnogi Wagnerovi borci "shvatili svoju grešku" i da traže pomoć da se vrate u svoje baze.

"Molimo vas da budete oprezni i stupite u kontakt s predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane ili agencija za provođenje zakona što je prije moguće. Garantujemo svima sigurnost", dodali su.

Prigožin je rano u subotu rekao da su njegove snage u Ukrajini prešle u ruski grad Rostov.