Na jednom se snimku vidi kako vježba na sobnom biciklu. Na drugim psojećuje rođaka u bolnici kako bi dokazao da on nije taj koji je bolestan. Posljednjih sedmica pojačale su se glasine da je Ramzan Kadyrov u teškom zdravstvenom stanju i da su se bolesti od kojih je već bolovao pogoršale. "Dugo je bolestan“, rekao je nedavno Andri Yusov, glasnogovornik ukrajinske obavještajne službe.

U drugim je izvještajima stajalo da je Kadyrov u komi i da je grupa liječnika specijaliziranih za bubrežne bolesti otputovala iz Moskve u čečensku prijestolnicu Grozni kako bi liječili Putinovog vjernog saveznika. "Njegovi zdravstveni problemi opće su poznata činjenica. Nadalje, postoji pretpostavka da je upravo trovanje, i to ponovljeno trovanje, uzrokovalo određene komplikacije na njegovom bubrežnom sistemu", dodao je Oleksii Danilov, sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine.

Dana 17. septembra, čečenski vođa objavio je video na svom Telegram kanalu kako bi demantirao tvrdnje, na snimku se pojavljuje u šetnji parkom. „Onima koji ne mogu razlikovati istinu od laži na internetu toplo savjetujem da prošeću vani i poslože svoje misli“, napisao je u publikaciji. Međutim, nema detalja o tome gdje i kada je snimka nastala.

Ovo nije prvi put da je Kadirovljeva smrt postala rasprostranjena – a ponekad čak i lažno potvrđena – glasina. Međutim, nakon izvještaja ukrajinske obavještajne službe, pojavila su se pitanja o tome kako smrt čelnika može utjecati na zemlju i, prije svega, na odnose s Vladimirom Putinom. Anton Geraščenko, savjetnik vlade Volodimira Zelenskog, čak je uporedio moguću smrt Kadyrova s onom vođe Wagnera, Jevgenija Prigožina. "Sve donedavno, oni su bili jedine dvije osobe u Rusiji sa značajnim moćnim resursima koji su se upuštali u rasprave o toku rata. Nakon atentata na Prigožina, odmah sam napisao da će Kadyrov biti slijedeći. Da vidimo rješava li se Putinov režim stvarno svega i svih koji mogu priuštiti autonomiju i vlastitu do zuba naoružanu privatnu vojsku", napisao je.

Nadalje, Geraščenko je spekulirao o budućnosti Čečenije bez njenog apsolutnog vođe. "Ako Kadyrov umre, situacija u Čečeniji bi se mogla promijeniti. Hoće li Putin moći zadržati kontrolu nad Čečenijom? Hoće li ona ponovo postati centar otpora? Ovo bi mogla biti prilika koju bi čečenski narod mogao iskoristiti."

Hipotetskom smrću Ramzana Kadyrova, Putin bi izgubio jednog od svojih najodanijih saveznika. Čečenski vođa, na vlasti od 2007. godine, tokom svih ovih godina održava blisku saradnju s Rusijom i nema razloga da je ugrožava, barem za sada. Čečenija je republika Ruske Federacije i prima značajna budžetska sredstva, iako ostaje jedna od najnerazvijenijih u regiji. Osim toga, nekoliko je istraga pokazalo da Kadyrov ima privatnu vojsku krajnje lojalnu svom vođi, koja je provodila nasilne čistke protiv homoseksualaca i bila prozvana zbog navodnih kršenja ljudskih prava. Ruski je predsjednik zažmirio i zadržao Kadyrova na vlasti jer mu vjeruje da će kontrolirati separatističke osjećaje i nasilje u regiji.

Odnosi između Rusije i Čečenije godinama su bili ograničeni na odnose Vladimira Putina i Ramzana Kadyrova. Iz tog razloga, ako čečenski vođa padne, postoji mogućnost da će savezništvo oslabiti. "Republička elita mogla bi biti prisiljena smanjiti svoju lojalnost Moskvi, budući da je Kadyrov potpuno ovisan o Putinu i bez Kremlja ne bi mogao održati svoje vodstvo“, objašnjava Zarina Sautieva, istraživačica u Centru za analizu evropske politike.

S druge strane, i Kadyrov i ostali članovi njegove porodice sa političkim utjecajem stekli su brojne neprijatelje zbog oštrih metoda represije protiv bilo koje vrste opozicije. Unatoč svojoj moći, čečenski vođa nalazi se okružen mrežom neprijatelja koja bi u jednom trenutku mogla eskalirati i staviti na test njegovu vladavinu. Zbog toga se Kadyrov zakleo na lojalnost Putinu, kako bi mogao biti pod kišobranom Moskve u slučaju političke pobune.

Njegov pad mogao bi ubrzati ovaj proces, ali drugi stručnjaci smatraju da je malo vjerojatno da će njegova smrt dovesti do prekretnice. Konstantin Sonin, politički i ekonomski stručnjak sa Univerziteta u Chicagu, opisao je Čečeniju kao "tempiranu bombu". Vlada poput Kadirovljeve, tvrdi Sonin, funkcionirat će sve dok Moskva ima novca da to plati. "Ovo bi moglo završiti kada Kremlju ponestane novca, ili kada više ne bude voljan plaćati kada Putin ode. (...) Ali ponestajanje novca trenutno nije problem", napisao je na Twitteru.

Dodatak glasinama o zdravlju čečenskog vođe bio je Putinov sastanak s njegovim sinom Ahmedom Kadyrovim. Mnogi su ovaj sastanak vidjeli kao znak tranzicije vlasti u Čečeniji. Osim Ahmeda, njegov njegov 15-godišnji brat Adem redovno se pojavljuje na čečenskoj televiziji. Mladi Kadyrov sebe je prikazao kao borca u ukrajinskom ratu, gdje je zarobio ukrajinskog vojnika. Dobio je i nagradu za borbu protiv terorizma te je pobijedio ruske specijalce u taktičkom streljačkom prvenstvu. Ahmed, Adem i njihova druga braća i sestre tinejdžeri prate svog oca na službene sastanke ili putovanja i pojavljuju se na čečenskoj televiziji svaki put kad osvoje nagradu ili priznanje.

Ova strategija služi kao upozorenje čečenskog vođe i njegovih saveznika svima koji imaju političke ambicije, rekao je čečenski politički analitičar Ruslan Kutajev. "Vlast će ostati u rukama njegove djece", rekao je za Radio France.

Čečenija s jednim od Kadirovljevih sinova na vlasti zasad se ne čini drukčijom od sadašnje. Ramzan Kadyrov tvrdi da je poslao gotovo 26.000 vojnika u Ukrajinu otkako je Rusija započela svoju agresiju punog opsega. Od tog trenutka jasno je dao do znanja da njegova djeca upotpunosti podržavaju Kremlj. U jesen prošle godine trojica braće otputovala su na prvu liniju i pojavila se na video snimci s automatskim puškama. Kadyrov je kasnije tvrdio da se svaki od njih vratio sa fronta sa zarobljenim ukrajinskim vojnikom.

Čini se da čečenski vođa priprema svoje potomke da preuzmu vodstvo na isti način na koji je on to učinio. Osim njegove djece, još dvije osobe pozicionirane su kao moguće zamjene za Ramzana Kadirova. "Oko Ramzana Kadirova stvorena su tri jaka tima, a svaki obavlja svoje funkcije. Na čelu jednog je Adam Delimkhanov, član ruske Državne dume, a njegov tim rješava vanjske probleme. Za unutrašnju situaciju zadužen je Magomed Daudov, predsjednik čečenskog parlamenta. Abuzaid Vismuradov (također poznat kao Patriot), potpredsjednik čečenske vlade, kontrolira pristup Kadyrovu," objasnio je čečenski aktivista Ruslan Kutaev.

"Ako bi Putin pao, vlast u Čečeniji bi se promijenila slijedeći dan. Jer cjelokupna struktura vlasti u zemlji ovisi o ličnom odnosu između ruskog predsjednika i čečenskog vođe, a ta moć se temelji na činjenici da je Putin zainteresiran da Kadyrov postane dio režima", zaključuje Zarina Sautieva.