Aleksandar Geljevič Dugin, ruski filozof, geopolitičar, književnik i univerzitetski profesor važi za glavnog ideologa Putinove geopolitičke strategije. Začetnik je ideje “novog evroazijatstva”, a blizak je visokim političkim i vojnim krugovima u Rusiji. Pristalica je tradicionalizma, kritičar marksizma i liberlizma. Profe-sor je na Moskovskom državnom univerzitetu Lomonosov i član Savjetodavnog odbora predsjednika Dume.

Zbog radikalne kritike unipolarnog sveta i liberalizma, kao i zbog političkog aktivizma u vezi s ratom u Ukrajini, SAD su mu zabranile ulazak u njihovu zemlju.
Dugin je zajedno s Eduardom Limonovom, našoj javnosti poznatom po pucanju iz mitraljeza s Trebevića po Sarajevu, početkom devedesetih osnovao Nacionalboljševističku stranku, ekstremnu političku partiju koja je zabranjena 2007. godine, a iz koje je Dugin izišao još 1998. Aktivisti ove stranke izvršili su napad na ambasadu Srbije u Moskvi maja 2011. godine u znak protesta povodom hapšenja Ratka Mladića. Stranka je osnovana na platformi ujedinjena ljevičarskih i desničarskih ekstremista.

Godine 1997. Dugin je objavio knjigu Osnove geopolitike, u kojoj je iznio svoj svjetonazor, pozivajući Rusiju da obnovi svoj utjecaj kroz saveze i osvajanja, te da izazove rivalsko “atlantističkom carstvu predvođenim Sjedinjenim Američkim Državama”.

Dugin je nastavio dalje razvijati svoju ideologiju “neoevroazijstva”, osnivajući Partiju Evroazije 2002. godine i pišući knjige. Njegovi politički stavovi okarakterizirani su kao fašistički ili neofašistički.

Posljednjih godina vrlo je aktivan na društvenim mrežama gdje svojim komentarima nastoji šokirati jav-nost. Nekoliko njegovih objava krajem decembra 2023. godine naročito su privukli pažnju javnosti.

“Rusija protiv kolektivnog Zapada u Ukrajini; Kina protiv Tajvana (podržan od kolektivnog Zapada); Ot-por na Bliskom istoku protiv Izraela i SAD-a (podržan od kolektivnog Zapada); Venecuela protiv Gayane (podržane od kolektivnog Zapada); Mali (+ Burkina Faso, Gvineja, Niger, CAR) protiv Francuske Afrike (podržane od kolektivnog Zapada); takvi idioti kao što su Biden i Blinken sigurno će naći pravi trenutak da uvrijede Modijevu Indiju. NATO države = neprijatelji. BRIKS = saveznici i prijatelji. I jedni i drugi imaju nuklearno oružje. Avioni F-16 koje su SAD dale Ukrajini mogu u svakom trenutku izazvati ruski nuklearni napad na SAD (Lavrov je najavio da ne možemo biti sigurni da let F-16 u Ukrajini ne znači nuklearni napad na Rusiju – pa ćemo napasti prvi). Vjerovatno će 2024. godina biti posljednja godina ljudske historije – nikad se ne zna. Sretna Nova godina!”, napisao je Dugin na X-u 28. decembra.

Dva dana ranije bio je također vrlo konkretan u svojim apokaliptičnim predviđanjima, a vjerovatno i po-tajnim željama

“Veliki rat će doći na Bliski istok. Možda malo kasni, ali hoće. Huti se neće zaustaviti. Brodovi više neće ulaziti u Crveno more. Cijene nafte će rasti. Iran će odgovoriti na provokacije. Kolaps Izraela je neizbježan. Nazovite to kako želite. Mi to zovemo agenda kraja vremena. Apokalipsa je sada. Odmah ili malo kasnije. Možda još nije. Ali uskoro”, napisao je Putinov ideolog.