Vladimir Putin jednom je priznao američkom redatelju Oliveru Stoneu da je "Staljin bio proizvod svog vremena". Sovjetski diktator je u očima ruskog predsjednika bio historijska ličnost, žrtva "pretjerane demonizacije". U sadašnjosti, u vrijeme obilježeno ruskom invazijom na Ukrajinu, vlasti se zalažu za ponovno preimenovanje grada Volgograda u Staljingrad. Predsjednik posjećuje grad povodom 80. godišnjice pobjede koja je dovela do pada nacizma. Slave iz prošlosti, čak i one koje se pripisuju Staljinu, velika su politička vrijednost u pokušajima njegovog parvdanja danas.

Parlament Volgograda nametnuo je 2013. tradiciju da se svakog 2. februara, na dan poraza Šeste njemačke armije kod Staljingrada, mijenja ime grada na 24 sata. Bila je to jedna od inicijativa tadašnjih vlasti za promoviranje patriotizma, poput vrlo popularne Jurjevske lente. No, ove godine kampanja je otišla puno dalje te su znakovi u gradu zamijenjeni već u ponedjeljak, 30. januara.

Rehabilitiranje Staljinove figure materijaliziralo se čak i u usvajanju zakona u junu prošle godine koji zabranjuje povlačenje paralela između Trećeg Reicha i Sovjetskog Saveza, te između djelovanja njihovih vojski tokom Drugog svjetskog rata. To uključuje i do 15 dana zatvora za "zločine" kao što je osuđivanje teritorijalnih osvajanja koje je Moskva obavljala u Poljskoj kroz tajne klauzule pakta Molotov-Ribbentrop, čije je postojanje otkrila vlada Mihaila Gorbačova.

Putin je nazvao pakt Staljina i Hitlera "nemoralnim" u otvorenom pismu Poljskoj. Desetljeće i po kasnije te su izjave zločin, jer je njegova nova službena verzija da je sporazum s Trećim Reichom bio samo način kupovine vremena.

Unatoč tom nostalgičnom žaru, ankete u samom Kremlju pokazuju da je stanovništvo protiv preimenovanja svog grada po Staljinu. Prema anketama državnog centra VtsIOM, 67% stanovnika Volgograda odbacuje tu mjeru kao bacanje novca i besmislicu. Većina konsultovanih kritizira inicijativu s obrazloženjem da ne treba živjeti u prošlosti.

Kremlj, sa svoje strane, pokušava povezati svoj rat protiv Ukrajine s Drugim svjetskim ratom ponavljajući da je Kijev navodno "režim koji treba denacificirati". Sjećanje u svakom domu na ono što je u Rusiji poznato kao Veliki domovinski rat i milioni izgubljenih života u borbi protiv Trećeg Reicha u Rusiji su svetinja. Iz tog su razloga vlasti Volgograda razmatrale promjenu imena kroz različite građanske inicijative, uključujući i one koje su pokrenuli veterani kako 80-godišnjih bitaka, tako i onih sadašnjih u Ukrajini.

Regionalna vlada planira održati referendum o promjeni imena. I Putinova stranka, Jedinstvena Rusija, uputila je svoje političare da ove sedmice stalno porede ofanzivu na Ukrajinu i bitku za Staljingrad, "tu crtu s koje je nemoguće povući se". Upitan može li Volgograd, grad na Volgi, ponovno zauvijek dobiti Staljinovo ime, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov izbjegao je jasan odgovor: "Ne mogu ništa potvrditi".