Predsjedniku Vladimiru Putinu priređena je dobrodošlicu u stilu rock zvijezda u ruskoj republici Dagestan, što analitičari tumače kao pokušaj 70-godišnjeg lidera da poveća svoju popularnost nekoliko dana nakon gušenja oružane pobune.

Kremlj je saopćio da snimak, koji se nije mogao provjeriti, na kojem se očigledno vidi kako Putin pozdravlja pristalice u Derbentu, dokazuje da on ima "zapanjujuću" podršku.

Moskva je insistirala da Putinova duga vladavina nije oslabljena nakon što su Wagnerovi plaćenici marširali stotinama kilometara, skoro stigli do Moskve, i zauzeli vojne objekte na jugu Rusije, te dobili određenu podršku. Kremlj nije pominjao ime šefa Wagnera Jevgenija Prigožina otkako je pobuna zaustavljena.

Putin se rijetko viđa sa ruskim stanovništvom, pogotovo od pandemije koronavirusa, zbog koje se pridržavao strogih pravila izolacije, a neka od tih ograničenja su još uvijek na snazi.

Moskva je u srijedu uveče objavila snimak Putina kako prilazi grupi koja navija, većinom žena, u Derbentu.

"U Derbentu je došlo do zadivljujuće demonstracije podrške i sreće lokalnog stanovništva", rekao je u četvrtak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rekao je da Putin "nije mogao odbiti" da pozdravi masu. Okružen muškarcima u odijelima i kamermanom, ruski lider je posegnuo preko barijere kako bi se rukovao s ljudima. Zatim je, skinuvši jaknu, mahnuo za pozdrav i uputio poljubac publici, prije nego što je ušao u auto.

"Podaci koje imamo pokazuju preovlađujuću i dominantnu podršku predsjednika i specijalne vojne operacije", rekao je Peskov u četvrtak, koristeći službeni izraz Moskve za sukob u Ukrajini.

Putin je insistirao na tome da pobunjenici nisu dali podršku tokom svoje pobune. U početku je osudio pobunjene Wagnerove borce kao izdajnike i obećao oštre kazne, ali nakon što je pobuna zaustavljena, Putin je dozvolio borcima da se vrate svojim kućama, pridruže regularnoj vojsci ili odu u izbjeglištvo u Bjelorusiju.

"Nisam sumnjao u reakciju u Dagestanu i u cijeloj zemlji", rekao je Putin dok se susreo sa Sergejem Melikovom, šefom Kavkaskog regiona, prema izvodu sastanka koji je emitovan na ruskoj televiziji.

Putin je odgovarao Melikovu koji je rekao da "nema nijedne osobe u Dagestanu koja nije podržala odluke lidera Ruske Federacije" u vezi sa prekinutom pobunom.

Kratkotrajna pobuna predstavljala je najozbiljniji izazov za Putina otkako je došao na vlast 31. decembra 1999. godine.