U saopćenju ministarstva vanjskih poslova kaže se da je Rijad nepokolebljiv da Palestinci dobiju svoja legitimna prava.

“Kraljevstvo je prenijelo svoj čvrst stav američkoj administraciji da neće biti diplomatskih odnosa s Izraelom ako se ne prizna nezavisna palestinska država na granicama iz 1967. s istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom” navodi se u saopćenju.

Službena zabilješka odnosila se na komentare pripisane glasnogovorniku američke nacionalne sigurnosti Johnu Kirbyju, bez opisivanja njegovih primjedbi.

Reuters je u utorak izvijestio da je “Kirby rekao da je Bidenova administracija dobila pozitivne povratne informacije da su Saudijska Arabija i Izrael voljni da nastave razgovore o normalizaciji”.

Saudijskom saopćenjem se također traži da se “izraelska agresija na Pojas Gaze zaustavi i sve izraelske okupacione snage povuku iz Pojasa Gaze”.

Kraljevina je također pozvala stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a da ”ubrzaju priznanje palestinske države”.

Izjava saudijskog ministarstva vanjskih poslova dolazi u trenucima kad američki državni sekretar Antony Blinken boravi na Bliskom istoku i razgovara s najvišim zvaničnicima o prijedlogu za kontinuirani prekid borbi u Gazi u zamjenu za Hamasovo oslobađanje talaca koji se drže od 7. oktobra.