Prvi u svijetu Islamic Experience Center u Nizozemskoj, gdje se islam objašnjava kroz tehnologije naočara virtuelne stvarnosti, holograma i 8D zvuka, ima za cilj razbijanje predrasuda, javlja Anadolu.

Centar je u gradu Roterdamu osnovala Fondacija Islamic Experience Center, koju je osnovao i zastupao Joram van Klaveren, bivši islamofobični političar koji je prešao na islam 2019. godine.

Ova ustanova osnovana je da objasni vjeru islama i da eliminira predrasude prema islamu i muslimanima.

Van Klaveren je rekao za Anadolu da je počeo koristiti visoku tehnologiju kako bi objasnio islam učenicima u školama, te je otvorio centar zbog velikog interesa u javnosti.

“Prvo, želimo da informišemo ljude o islamu. Drugo, želimo da nestanu predrasude. Ljudi, posebno na Zapadu, ponekad imaju čudne ideje o islamu. To je zbog nedostatka znanja. Želimo to promijeniti sa ovim centrom. Treće, želimo da ljudi imaju široko razumijevanje jedni o drugima“, rekao je on.

Van Klaveren je bio član nizozemskog parlamenta krajnje desničarske Slobodarske partije (PVV) u mandatu od 2010. do 2014. godine.

Podnio je ostavku nakon rasističkih primjedbi lidera PVV Geerta Wildersa o Marokancima i osnovao svoju stranku, ali nije uspio da osvoji mjesto na općim izborima 2017. godine i napustio je politiku.