Haris Muratović prvi je čovjek koji je zvanično preplivao Neumski zaljev. Sedam kilometara dugi zaljev Muratović je preplivao jučer, 9. septembra 2023. godine.

Ovu vijest objavilo je Udruženja “Porodice tri plus” čiji je Muratović aktivist i koje ga je odlučilo javno podržati, a uz transparent “Natalitet je prioritet” željeli su, kažu, i ovim povodom ukazati na važnost podrške natalitetu u Bosnu i Hercegovini.

“Želimo zajednički s morske bh. državne granice poslati poruku da uspješno roditeljstvo daje nevjerovatne rezultate na svim životnim poljima”, napisano je na Facebook stranici Udruženja, čiji su predstavnici došli u Neum kako bi pratili poduhvat Harisa Muratovića predstavljajući ga kao “ponosnog oca četvero djece, radoholičara i patriotu”.

Neumski zaljev smatra se posebno zahtjevnim za plivače jer, iako je ondje more uglavnom mirno, nerijetko dolazi do naglih promjena, pa i slabi vjetar može prouzročiti valove, a “jake morske struje mogu biti pogubne za kupače koji se udalje od obale”. Nisu rijetki slučajevi da su pojedinci neuspješno, samoinicijativno, bez podrške, pokušavali preplivati zaljev i da ih je poslije morala spašavati Granična policija.

“Porodice tri plus“ je nezavisna, nestranačka, neprofitabilna organizacija koja zastupa štiti i unapređuje porodice s troje i više djece u Bosni i Hercegovini. Udruženje je osnovano u Sarajevu, februara 2O21, godine i kontinuirano je uključeno na podizanju kvaliteta života kao i osnaživanju integriteta višečlanih porodica. Zalaže se za društveno okruženje koje će podupirati i osnaživati “tri plus porodice”.