Prva dama i potpredsjednica države, dva u jedan. Rođena 1964. godine, Mehriban Aliyeva najmoćniji je oftalmolog koji je ikad živio i radio na Kavkazu. Školovala se u Moskvi, a imala je 19 godina kada se udala za Ilhama Aliyeva, predsjednika Azerbejdžana. Više od 35 godina zajedničkog života je iza njih, troje djece i tek poneki skandal.

Njena majka Aida Imanguliyeva bila je prva žena koja je predavala na Univerzitetu u Azerbejdžanu. Aliyeva je rođena u porodici koja je opisana (prema špijunskim izvještajima Američke ambasade) kao “najmoćnija u Azerbejdžanu”. Imali su velike poslove u telekomunikacijama, bankarstvu i nekretninama. Mehriban je bila odlična učenica i studentica koja je u školi nagrađena zlatnom medaljom za svoje dobre ocjene. Neki je novinari danas nazivaju “kraljicom Kavkaza”.

Ključni korak u njenom životu dogodio se 1983. godine, kada se njena porodica ujedinila s klanom koji vlada zemljom više od 40 godina: udala se za Ilhama Aliyeva, sina bivšeg predsjednika Azerbejdžana Heydara Aliyeva, koji će naslijediti oca 2003. godine. Nakon što joj je punac preminuo, Mehriban je 2004. godine osnovala fondaciju za “promicanje političke ideologije Heydara Aliyeva”.

Aliyeva je na mjesto potpredsjednika zemlje došla s iskustvom u politici. Na parlamentarnim izborima 2005. izabrana je za zamjenicu predsjednika Nacionalne skupštine Azerbejdžana. Godine 2017. kreirano je mjesto potpredsjednika države na koje je imenovana, iako je zbog toga opozicija negodovala, odluka je donesena nakon referenduma na kojem je određena minimalna životna dob osobe koja se kandidira na tu dužnost. U to su vrijeme nafta i plin potaknuli životni standard. Izgrađeni su hoteli s pet zvjezdica i organiziran “Grand Prix” “Formule 1”. Zemlja se modernizirala, željela je postati poput Singapura u srednjoj Aziji. Iako je upala u krizu zbog pada vojena nafte, Aliyevi su danas popularniji nego ikada. Predsjednik uživa ogromnu popularnost zahvaljujući vojnoj pobjedi nad Armenijom u Nagorno-Karabahu prošlog mjeseca. Prva dama bila je zadužena za njegovo fotografiranje na ponovno osvojenim teritorijima u blizini granice s Iranom. Iako to tada nije znala, kasnije je bilo objavljeno da su bili na meti iranskog snajpera dok su oni snimali fotografije na oslobođenoj teritoriji. Azerbejdžanski mediji kritizirali su taj gest, dok su mnogi Armenci žalili zbog toga što je odlučio da ne puca.

Iham Aliyev nije tiranin poput svog komšije Gurbangulyja Berdimuhamedova u Turkmenistanu ili nekih drugih vladara u bivšem SSSR-u. Ali čini se da će i on vladati godinama. Ako je Heydar Aliyev, sovjetski čelnik, a kasnije neprikosnoveni vođa nezavisnog Azerbejdžana, vladao tom kavkaskom zemljom 35 godina, sin mu slijedi isti put. Na posljednjim predsjedničkim izborima osvojio je 86 posto glasova. Na vlast je stigao 2003, pa pobijedio na izborima 2008. i 2013. godine, nakon što je ukinuta granica od dva mandata. Tri godine kasnije, 2016. godine, mandat u predsjedništvu produžen je s pet na sedam godina. Dakle, vladat će najmanje do 2024. godine. Ilham Aliyev ima 56 godina.

Kad je Ilham Aliyev stupio na dužnost prije 17 godina, na njega se gledalo kao na playboya, ženskaroša i kockara koji je navodno dugovao ogroman novac jednom kazinu. Međutim, ispostavilo se suprotno, da je azerbejdžanski predsjednik inteligentan, nadaren, pragmatičnim i veoma duhovit čovjek.