Globalna elita koja se na samitu u Davosu bavi najvećim svjetskim problemima - uključujući rodnu nejednakost - potiče val prostitucije u tom švicarskom ljetovalištu.

Potražnja za „seksualnim radnicima“ raste svake godine na susretu svjetskih vođa i poslovnih tajkuna koji dolaze iz cijelog svijeta kako bi se družili jedni s drugima. Pratnja se rezervira u istim hotelima u kojima odsjedaju šefovi država i vlada tokom petodnevnog samita koji je ove godine započeo 16. januara.

Jedna seksualna radnica po imenu Liana rekla je, kako je prenio Daily Mail, da oblači poslovnu odjeću kako se ne bi isticala među direktorima, unatoč tome što je prostitucija u Švicarskoj legalna. Rekla je za Bild da redovito viđa Amerikanca koji posjećuje Švicarsku više puta godišnje i da je među 2700 sudionika konferencije.

Liana naplaćuje oko 700 eura (760 dolara) za sat vremena i 2300 eura (2500 dolara) za cijelu noć, plus putne troškove.

Voditeljica jedne eskort službe u gradu Aargauu kaže da je već primila 11 rezervacija i 25 upita i očekuje da će ih još puno biti tokom samita. „Neki također rezerviraju pratnju za sebe i svoje zaposlenike za zabavu u hotelskom apartmanu“, dodala je.

U Davosu je i Salome Balthus, seksualna radnica i spisateljica. Ta 36-godišnja Njemica boravi u hotelu u blizini Davosa tokom summita, ali je odbila otkriti ko su njeni uticajni klijenti. 'Vjerujte mi, ne želite ući u klinč s njima'. Godine 2020., istraga lista The Timesa otkrila je da najmanje 100 prostitutki oputuje u Davos.

Inače, neke od tema za raspravu na ovogodišnjem samitu su bile rat u Ukrajini, globalne stope inflacije, klimatske promjene i rodna nejednakost.