Prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji Bosne i Hercegovine na današnji dan za premium bezolovni benzin 95 iznosi 3,37, a za dizel 3,53 KM po litru, koji je prošle sedmice bio 3,54 KM po litru. 

Iz Ministarstva trgovine FBiH za Fenu su kazali kako je prosječna cijena, u odnosu na prošlu sedmicu, ostala nepromijenjena.

Prema rasponu maloprodajnih cijena naftnih derivata u FBiH, premium bezolovni benzin 95 danas iznosi od 3,31 do 3,61 KM po litru, dok dizel iznosi od 3,46 do 3,76 KM po litru.

Iz ovog ministarstva su dodali kako je doneseno Uputstvo o načinu, sadržaju i rokovima dostave obavještenja o promjeni cijena i marži pojedinih proizvoda i usluga, kojim je propisano da privredni subjekti, odnosno benzinske pumpe, dostavljaju Federalnom ministarstvu trgovine obavještenja o promjeni cijena i marži radi evidentiranja i praćenja.

Još su podsjetili da je Vlada FBiH, na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, donijela Odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za naftne derivate kojom je propisala privrednim društvima koja obavljaju trgovinu na veliko maksimalnu visinu marži u apsolutnom iznosu od 0,06 maraka po litru derivata, a privrednim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na malo naftnim derivatima maksimalnu visinu marže u apsolutnom iznosu od 0,25 maraka po litru derivata.