Na Webometricsovoj listi visokoškolskih ustanova, uz Šangajsku listu jednom od namjerodavnijih spiskova univerziteta na globalnom nivou, Univerzitet u Sarajevu doživio je novi pad. Najnovije ažuriranje pokazuje da se najstariji i najveći univerzitet u Bosni i Hercegovini trenutno nalazi na 1677. mjestu, što predstavlja pad za 172 pozicije u odnosu na juli prošle godine. Tada se Univerzitet u Sarajevu nalazio na 1505. poziciji, što je bila najbolja pozicija koju je ova obrazovna institucija ostvarila na istaknutoj rang-listi. Kada se rangiranje suzi na područje Evrope, Univerzitet u Sarajevu zauzima 635. mjesto, što je pad za 37 pozicija u odnosu na juli. Također, već dugo nikoga i ne čudi da su svi respektabilniji univerziteti u regiji na ovom popisu ispred Sarajevskog univerziteta.

Univerzitet u Sarajevu je u problemima. Iz godine u godinu sve je manje upisanih studenata, dok paralelno s tim raste broj uposlenika, uglavnom rođaka i djece postojećeg nastavnog kadra. Studenti sve češće odlučuju protestima izraziti nezadovoljstvo uvjetima studiranja, ukazuju kako postoji veliki nesrazmjer između cijene studiranja i usluge.

Prvog dana jula 2020. godine na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu za novog-starog rektora izabran je Rifat Škrijelj, koji je nakon reizbora istakao da će mu jedan od strateških ciljeva biti Univerzitet u Sarajevu uvrstiti među 1.000 najboljih visokoškolskih ustanova te na Šangajsku listu. Nakon godinu i po od produžetka mandata, Univerziteta u Sarajevu nema na Šangajskoj listi, a na Webometricsovoj nazaduje, što znači da je rektor daleko od realizacije zacrtanog prioriteta. Najveći je problem što rektor Rifat Škrijelj i njegovi saradnici uopće nemaju strategiju kako spriječiti daljnju degradaciju ove nekada istaknute obrazovne institucije u regionalnim okvirima, ali su zato izuzetno zainteresirani za politikantstvo i spletke.

Škrijelj javno “trubi” kako direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović blokira rad Medicinskog fakulteta, navodeći kao argument njen “politički status” i “podršku u političkim i pravosudnim institucijama”, ne libeći se direktno uplitati i u interna pitanja KCUS-a, koja se i ne vežu za problem nastavne baze. Isto tako, iako su gotovo svi profesori i studenti smatrali da je za njih loš Nacrt zakona o visokom obrazovanju, čije je usvajanje na svu sreću propalo, rektor Škrijelj je bio zadovoljan i silno ga je zagovarao. Dok njegova kuća gori, rektor Rifat Škrijelj se uglavnom u medijima predstavlja kao vatrogasac koji poput nekog superheroja gasi požar iako su, kako to pokazuje stanje na terenu, njegovim manevrima svi na gubitku. Osim, naravno, njega, koji je već godinama rektor i koji se poput kameleona prilagođava svim situacijama i svim uvjetima.