Van Goghova slika ukradena iz nizozemskog muzeja u martu 2020. ponovo je u sigurnim rukama nakon tri i po godine potrage. Nizozemski detektiv za umjetnine Arthur Brand rekao je da mu je 139 godina staru sliku u jastučnici i Ikea torbi dao muškarac koji je došao na njegova ulazna vrata.

˝Ovo sam uradio u potpunoj koordinaciji sa policijom i znali smo da ovaj tip nije umiješan u krađu˝, rekao je.

Godine 2021. kriminalac je osuđen na osam godina zatvora zbog incidenta, ali do tada je slika, vrijedna nekoliko miliona eura, već promijenila vlasnika.

Parsonage Garden u Nuenenu u proljeće prvobitno je ukraden iz nizozemskog grada Larena, jugoistočno od Amsterdama. Lopov je maljem razbio dvoja staklena vrata u muzeju Singer, na početku karantina zbog korona virusa.

Lopov, rođen u Francuskoj, 59-godišnji Nils M, koji je živio nedaleko od Larena, osuđen je za krađu ovog djela, kao i krađu slika nekoliko mjeseci kasnije iz muzeja u Leerdamu, blizu Utrechta. Njegov DNK pronađen je na oba mjesta zločina.

Prema komunikaciji koju je presrela policija, Van Goghovu sliku iz 1884. godine, poznatu i kao Spring Garden, kupila je kriminalna grupa koja je namjeravala da je koristi u zamjenu za kraće zatvorske kazne.

Brand, koji je sarađivao sa policijom u potrazi za tim djelom, rekao je za BBC da su znali da će slika preći iz jedne u drugu grupe u kriminalnom podzemlju, jer niko neće htjeti da je posjeduje.

Poslali su mu dokaz da je slika Van Gogha ˝još u životu˝. Na kraju mu je prišao čovjek iz Amsterdama koji je ponudio da je vrati u zamjenu za potpunu povjerljivost i anonimnost, dijelom zato što je postalo opasno nastaviti držati sliku.

˝Bio sam na rođendanskoj zabavi, a on je čekao ispod drveta i objasnio mi je zašto to želi da uradi˝, rekao je Brend za BBC.

Slika mu je potom predata u njegovoj kući u ponedjeljak popodne, dok je direktor muzeja Groninger čekao na uglu ulice, u baru, da potvrdi njenu autentičnost. Bila je umotana u krvlju zamrljanu jastučnicu, dodao je, jer je muškarac posjekao prst dok ju je vadio.

Portparol nizozemske policijske jedinice za kriminal i krađe umjetnina potvrdio je da je pronađena slika autentična, a Andreas Blühm, šef muzeja Groninger, govorio je o svom oduševljenju zbog njenog sigurnog povratka.

˝Poslednjih godina počeo sam se pitati hoću li doživjeti da je vidim ponovo. Odmah sam vidio da je original. Malo je oštećena, ali može se popraviti˝, rekao je za De Telegraaf.

Iz muzeja su saopćili da bi mogle proći sedmice ili mjeseci prije nego što se slika ponovo izloži.