Pronađeni su ostaci Nijemca koji je nestao dok se penjao u blizini švicarske planine Matterhorn prije čak 37 godina. DNK testovi potvrdili su da ostaci pripadaju 38-godišnjaku koji je nestao u septembru 1986. godine.

Do otkrića su došli penjači koji su 12. jula pješačili duž ledenjaka Theodul u Zermattu, saopćila je policija u kantonu Valais.

“DNK analiza omogućila je identifikaciju alpinista koji se vodi kao nestao od 1986. godine”, rekla je policija u saopćenju.

“U septembru 1986. njemački penjač, koji je tada imao 38 godina, prijavljen je kao nestao nakon što se nije vratio s planinarenja.”

Policija nije objavila detalje o identitetu muškarca niti okolnostima njegove smrti.

Policija je objavila fotografiju usamljene planinarske cipele s crvenim pertlama koje vire iz snijega, a pripadala je penjaču.

Švicarski klimatolozi i drugi stručnjaci kažu da se ledenjaci u zemlji posljednjih godina ubrzano tope, što djelomično pripisuju klimatskim promjenama koje je uzrokovao čovjek.

Smanjenje ledenjaka dovelo je do otkrića tijela penjača koji su nestali tokom posljednjih nekoliko desetljeća.

Godine 2015. pronađeni su posmrtni ostaci dvoje mladih japanskih penjača koji su nestali na Matterhornu u snježnoj oluji 1970. godine, a njihov identitet potvrđen je DNK testiranjem.

Prošle su godine švicarski ledenjaci zabilježili najlošiju stopu otapanja od početka mjerenja prije više od jednog stoljeća. Izgubili su šest posto svog preostalog volumena, gotovo dvostruko više od prethodnog rekorda iz 2003. godine.