Za razliku od svoje majke, koja je u porodici insistirala na pravoslavlju, otac predsjednika Rusije, Vladimir Spiridonovič Putin, bio je otjelovljenje“homo sovjeticusa”, osoba koja je bila na rubu smrti tokom Drugog svjetskog rata i osoba beskrajno odana Staljinu.

Putinov otac također je simbolizirao patriotski osjećaj koji je činio jedan od tri gordijeva čvora komunističkog režima, zajedno s njegovim autokratskim karakterom i karakterom saučesničke Crkve. Putinova vjera koju mu je usadila njegova majka tako će fluktuirati u pozadini njegova života, pod utjecajem očeve predanosti sekularnoj ortodoksiji komunizma.

Dana 17. novembra 1941. godine, nakon invazije Hitlerovih trupa na Sovjetski Savez, njemački vojnik bacio je bombu na Putinovog oca na Lenjingradskom frontu, pogodivši ga u noge. Neprijatelj ga je ostavio ranjenog na snijegu i da ga grupa sovjetskih vojnika nije pronašla nekoliko sati kasnije pored rijeke Neve, Vladimir Spiridonovič bi se smrznuo na smrt, kao još jedan od tri stotine hiljada drugova koji su izgubili živote u tim borbama. Nakon što je smješten u poljsku bolnicu, prijatelj ga je na leđima odnio  do drugog mjesta gdje je konačno mogao biti liječen.

Vladimir Spiridonovič bio je jedan od četvorice sinova Spiridona Putina, Putinovog djeda, kuhara koji je prije boljševičke revolucije radio u poznatom hotelu Astoria, a koji je po njenom izbijanju pobjegao u rodni grad Pominovo, gdje je kuhao za Lenjinovu udovicu, Nadeždu Krupskaju, u njezinoj službenoj dači u četvrti Gorki, gdje su režimski pročelnici provodili svoje praznike u luksuzu dok je narod gladovao.

Vladimir Spiridonovič je bio paradigma neobrazovanog radnika, otuđenog proletera koji je štovao Lenjina i Staljina, dodijeljen kao dobrovoljac posebnom odredu za uništavanje Narodnog komesarijata za unutarnje poslove, NKVD-a ili sovjetske tajne policije od koje su mnogi strahovali koja će kasnije postati KGB u kojem će karijeru započeti njegov jedini preživjeli sin Vladimir Putin.

Vladimir Spiridonovič oženio se Marijom Ivanovnom 1928. godine, kada je svakom od supružnika bilo samo sedamnaest godina i dobili su prvog sina po imenu Oleg koji je umro u ranom djetinjstvu. Tada se rodio Viktor. Dok je otac bio na frontu, Maria i Viktor morali su se preseliti u jedno od brojnih skloništa koje su sovjetske vlasti otvorile za izbjeglica iz mjesta koje su okupirali nacisti.

Jednog od tih dana, usred nacističke blokade Lenjingrada, María se onesvijestila na ulici i gotovo da je umrla od gladi. Ostavljajući je da umre, prolaznici su njeno tijelo položili pored brda smrznutih leševa, naslaganih na pločniku. Nakon što je ubrzo došla svijesti, njezini jauci privukli su pažnju nekoliko ljudi koji su joj spasili život. Vladimir i Marija su uspjeli preživjeti Drugi svjetski rat, iako je Vladimir zbog rana do kraja života bolno šepao.

Njihov drugi sin Viktor umro je od difterije u junu 1942. i pokopan je u zajedničkoj grobnici na groblju Piskarovskoye, zajedno s još 470 hiljada drugih civila i vojnika. Njegovi roditelji nikada nisu uspjeli identificirati njegovo tijelo. Deset godina kasnije rodio se Vladimir koji je odrastao nesvjestan porodične drame zbog šutnje djeda i roditelja.

Godinama kasnije, nakon šest mjeseci u kontraobavještajnoj službi, Vladimir Putin je prekomandovan u Prvu glavnu upravu KGB-a, odgovornu za obavještajne operacije izvan granica Sovjetskog Saveza i koja se smatra elitnim ogrankom tajne policije. Godine 1979. unaprijeđen je u oficirski čin i poslan je u Moskvu na Višu školu KGB-a nazvanu po Féliksu Dzerynskom, osnivaču Čeke.

U martu 1980. upoznao je osobu koja će postati žena njegovog života, Liudmilu Shkrebnevu, stjuardesu Aeroflota, koja je živjela u Kalinjingradu, bivšoj pruskoj pokrajini koju je osvojio Sovjetski Savez nakon poraza nacista. Budući da su oboje bili agenti KGB-a, sklopili su građanski brak 28. jula 1983. Medeni mjesec proveli su u Ukrajini.