Fond Memorijala Kantona Sarajevo okončao je prvu fazu projekta "Heroji" kojim je u proteklom periodu uspješno izvršeno mapiranje mezarja i grobalja 5.300 šehida i poginulih boraca, pripadnika 1. korpusa Armije i MUP-a RBiH na više od 40 mezarja/grobalja sa područja Kantona Sarajevo.

Projekat "Heroji" osmišljen je na način da na jednom mjestu putem interaktivne platforme posjetioci mogu dobiti osnovne informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su ukopani na području Kantona Sarajevo.

Osnovni cilj projekta "Heroji" bio je prikazati najrelevantnije, činjenično-utvrđene podatke o šehidima/poginulim borcima. Prilikom izrade mape mezarja korišteni su brojni dostupni izvori kako od relevantnih istraživačkih institucija, boračkih udruženja, službi za boračka pitanja, monografija jedinica, brigada, biografija koje su dostavili članovi porodice, ali i podaci kojima raspolaže Fond Memorijala KS-a.

Na ovaj način posjetioci interaktivne platforme informacije o šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a RBiH mogu vidjeti i pretraživati ne samo na web stranici www.heroji.fondmemorijala.ba, već i na svojim mobilnim uređajima.

Direktor Fonda Memorijala Ahmed Kulanić rekao je da je dio projekta zatekao od bivšeg kolege, a tada je rađeno mapiranje Šehidskog mezarja Kovači.

"I to je rađeno i uz pomoć, koliko sam upoznat, Republike Turske, koja je dijelom sufinansirala, u tom periodu, mapiranje Šehidskog mezarja Kovači. Nakon toga, odlučili smo da uradimo mapiranje svih šehidskih mezarja i grobalja poginulih boraca na području Kantona Sarajevo. S tim smo krenuli 2021. na 2022. godinu sa nekim inicijalnim pripremama", ispričao je Kulanić.

Godine 2022. su putem tendera izabrali firmu koja je razvila softver za mapiranje šehidskih mezarja i grobalja. Nakon toga, iste godine, počeli su sa prikupljanjem podataka o poginulim borcima, kroz monografije.

"Nastojali su da istraže, da verifikuju sve podatke. I u 2023. je počeo terenski rad kada je u pitanju verifikacija samih tih biografija i lokacija ukopa. I sada smo okončali tu prvu fazu koja je podrazumijevala desktop verziju pristupa koja je prilagođena i mobilnim uređajima. Taj softver predstavlja jednu interaktivnu platformu, gdje svi posjetioci stranice imaju mogućnost, ukoliko imaju bilo kakav dodatni podatak o poginulom borcu, da nam dostave putem same platforme, ukoliko uoče bilo kakvu nepravilnost, da nam pošalju te podatke i da se izvrši korekcija. Ona će u konačnici predstavljati jednu digitalnu bazu", rekao je Kulanić.

U toj digitalnoj bazi, pored fotografija i video sadržaja, mogu se pronaći i dokumenti, određene odluke i zapisi, sve ono što naš narod čuva kao uspomenu kod svoje kuće, a tako što će ih skenirati i putem platforme dostaviti u Fond Memorijala.

"A onda će kolege provjeriti te podatke i ukoliko su oni relevantni, onda ćemo ih publikovati u određenoj mjeri i u određenom broju. Dakle, to je jedna dosta široka softverska platforma", pojasnio je Kulanić.

Prema njegovim riječima, svi će putem ove aplikacije moći da pronađu mjesto ukopa poginulih boraca.

"Na području Kantona Sarajevo mi smo već završili preko 40 mezara i unesene su biografije za preko 5.300 šehida i poginulih boraca, gdje su u velikoj mjeri svi podaci dostupni. Negdje nismo imali fotografije i tu su onda korištene zamjenske fotografije, kao što je logo MUP-a Republike Bosne i Hercegovine ukoliko je bio pripadnik MUP-a ili logo Armije Republike Bosne i Hercegovine ukoliko je bio pripadnik Armije. Ta prva faza je filtrirala i određene podatke. Znalo se dešava da postoje šehidi i poginuli borci koji imaju istovjetne biografije i onda smo morali da putem Ministarstva unutrašnjih poslova vršimo dodatne provjere o kojem tačno šehidu se radi i koja je to biografija, u kojoj jedinici je bio. I na taj način smo u velikoj mjeri uvezali i sama boračka udruženja i udruženja porodica šehida i boraca koja su nam u proteklom periodu dostavljala podatke, njihove monografije", izjavio je Kulanić.

Sljedeća faza, kako je kazao, je proširenje same platforme na teritorij čitave Bosne i Hercegovine.

"Prva faza je podrazumijevala samo Kanton Sarajevo i to je ono što smo u velikoj mjeri i završili. Naravno, postoje još nekoliko lokacija, mezarja koje trebamo da uvrstimo. Isto tako, određen broj šahida koji treba da inkorporiramo unutar ove platforme. Druga faza podrazumijeva širenje na područje Bosansko-podrinjskog kantona i tamo se već rade određeni pripremni radovi, nastojimo da prikupimo biografije. Pored Bosansko-podrinjskog kantona, planirano je da se u ovoj godini radi i područje Brčko distrikta i područje Prijedorske regije, odnosno doline Sane, gdje ćemo nastojati da sve šahide inkorporiramo unutar ovoga. Već imamo određene upite i kada je u pitanju područje Unsko-Sanskog kantona, jer nama je cilj da zaista kroz ovaj projekat integrišemo u potpunosti Bosnu i Hercegovinu", istakao je Kulanić.

Naglasio je da je cilj da se napravi platforma koja bi omogućila prikupljanje određenih relevantnih dokumenata i podataka, ali i da se oda počast svim borcima i pripadnicima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su dali nemjerljiv doprinos da mi danas radimo i živimo u slobodi.

"Ovo je jedan mali dio, da probamo da ih sačuvamo od zaborava za buduće generacije, da prenesemo njihovu slavnu i vitešku borbu koju su oni vodili i njihovu žrtvu koju su dali za našu državu, da probamo da prenesemo ili ostavimo mogućnost da buduće generacije mogu saznati o njima što više. Platforma je trenutno samo za područje Kantona Sarajevo, ali cilj nam je da uradimo za područje cijele Bosne i Hercegovine. Dakle, da se na jednom mjestu možete upoznati sa biografijama svih pripadnika Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine koji su dali svoje živote za našu državu", poručio je Kulanić.

Amela Habibović jedna je od onih koji rade na projektu "Heroji", a koja je u proteklom periodu bila na terenu i obilazila mezarja.

"U proteklom periodu sam imala priliku raditi na projektu 'Heroji', koji je posvećen svim pripadnicima Armije i MUP-a RBiH. Obišli smo 45 mezarja, odnosno grobalja na području Kantona Sarajevo, a s ciljem prikupljanja podataka. U tom periodu prikupili smo 5.300 podataka. Bila mi je čast raditi na ovom projektu i ponosna sam što sam mogla dati svoj doprinos u očuvanju sjećanja na najbolje i najhrabrije bosanske sinove i kćeri. Mi, mladi imamo obavezu da čuvamo i pamtimo bolnu historiju našeg naroda, kako nam se ta tragedija ne bi ponovila", poručila je Habibović.

Dodala je da je kroz ovo iskustvo naučila koliko je važno čuvati sjećanje na one koji su dali živote za domovinu.