Izgledi za skori kraj rata u Ukrajini nisu dobri. Uskoro će deseti mjesec sukoba bez ikakvih znakova rješenja, agresije koja je već uzrokovala na  hiljade smrti, milione raseljenih ljudi, gotovo polovinu uništene osnovne infrastrukture u zemlji i međunarodnu ekonomsku krizu bez presedana.

Pa ipak, postoje oni koji imaju velike koristi od rata: proizvođači oružja i njihovi trgovci, oni legalni koji opskrbljuju evropske zemlje koje doniraju oružje i mafije koje pljačkaju te arsenale isporučene u Ukrajinu.

Novo upozorenje o krađi oružja u Ukrajini izdao je nadzornik finskog Nacionalnog istražnog ureda Christer Ahlgren, zadužen za borbu protiv organiziranog kriminala. Ahlgren je otkrio da se istražuje dolazak u Finsku oružja iz Ukrajine te da bi ono moglo biti iz vojne pomoći koju evropske zemlje i SAD pružaju kijevskoj vladi.

Ahlgren je otišao dalje i izvijestio da su policije drugih evropskih zemalja - posebno Švedske, Danske i Nizozemske - takođe zaplijenile jurišne puške, pištolje, granate, pa čak i borbene dronove iz evropske vojne pomoći.

Vlada u Kijevu je to brzo demantirala i istakla da je sve to ruska kampanja dezinformiranja. Ali čak ni glavni donator oružja, Sjedinjene Države, ne vjeruje baš garancijama vlade Volodímira Zelenskog, te su provjeravali ove navode na terenu.

Prije rata, Ukrajina je već bila druga najkorumpiranija zemlja u Evropi (iza Rusije), prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2021. Nakon izbijanja krize u Donbasu 2014. godine, zbog pokušaja otcjepljenja dijela ove ukrajinske regije koju podržava Rusija, stotine hiljada komada lahkog naoružanja "nestalo" je na obje strane fronta i završilo u rukama evropske mafije.

Prema izvještaju Indeksa globalnog organiziranog kriminala za 2021., Ukrajina je imala jedno od najvećih ilegalnih tržišta oružja u Evropi. Gotovo 300 000 komada malog i lahkog oružja nestalo je ili ukradeno između 2013. i 2015. Samo 13% je pronađeno.

Prema direktoru Ruskog centra za analizu svjetske trgovine oružjem, Igoru Korotchenku, Ukrajina će ponovno izvesti do 15% oružja koje joj isporučuju zemlje NATO-a kroz dugogodišnje nezakonite korupcijske sheme.

Ovu informaciju ukrajinska vlada odbacuje kao propagandu Kremlja, no evropska je policija puno opreznija i u stanju je pripravnosti zbog onoga što se događa u Ukrajini.

U julu prošle godine Europol je upozorio da bi "proliferacija vatrenog oružja i eksploziva u Ukrajini mogla dovesti do porasta trgovine ovim vatrenim oružjem i municijom u Evropskoj uniji kroz postojeće krijumčarske rute i internetske platforme" te da će ta prijetnja biti puno veća kada rat završi.

Evropska unija je 27. oktobra naznačila da planira pooštriti zakone koji regulišu trgovinu i prevoz vatrenog oružja s obzirom na opasnost da će rat u Ukrajini povećati ilegalnu prisutnost ove vrste oružja u Europi.

S obzirom na takve indikacije, Sjedinjene Države bile su prva zemlja koja je poslala timove vojnih inspektora u Ukrajinu da provjere odredište svojih pošiljki. Ova operacija, koju vodi general Garrick Harmon, izaslanik za odbranu u Kijevu, uključuje praćenje lahkog i visokotehnološkog oružja, poput gotovo 1400 prenosnih raketa Stinger ili 8500 protivtenkovskih raketa Javelin isporučenih Ukrajini.

Sjedinjene Države već su izdvojile blizu 18 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, a njihov predsjednik, Joe Biden, obavezao se na još 50 milijardi dolara.

Republikanska pobjeda na parlamentarnim izborima 8. novembra mogla bi prekršiti ovu obavezu, budući da u toj stranci ima mnogo onih koji dovode u pitanje isporuku kijevskoj vladi najnovije generacije ratnog materijala, s obzirom na historiju korupcije u Ukrajini.

Evropske zemlje pružile su više od tri milijarde eura vojne pomoći Ukrajini, a odobrena je isporuka od još 500 miliona. Iz tog razloga, za dopunu i modernizaciju vlastitih arsenala, a u isto vrijeme i slanje oružja u Ukrajinu, Evropa je višestruko povećala kupovinu, posebno od američkih kompanija.

Glavni posao koji Sjedinjene Države imaju kada je u pitanju rat u Ukrajini nije opskrba ukapljenim plinom koji zamjenjuje prirodni plin. Najveći posao je proizvodnja i prodaja oružja. Uostalom, Sjedinjene Države su najveći svjetski izvoznik oružja.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, evropske zemlje članice NATO-a obećale su povećati kupovinu oružja za gotovo 230 milijardi eura. Njemačka će potrošiti najviše a Poljska će iskoro izdvajati između 3 i 5% svog BDP-a za odbranu.

Evropski arsenali su se smanjivali od pada Sovjetskog Saveza. Sada, rat u Ukrajini i navodna prijetnja Rusije NATO-u potaknuli su histeriju za kupnjom više oružja. Ako se ovoj situaciji pridodaju obilne evropske isporuke oružja Ukrajini kako bi se zaustavila ruska vojska i potreba za obnavljanjem tih depozita, tada postoje idealne okolnosti da američki trgovci oružjem imaju dobar dan.

Oružje je državna stvar Washingtona i bitan element njegove vanjske politike. Prodaju oružja koriste Sjedinjene Države kako bi stvorile saveznike i srušile protivnike. Slučaj isporuke oružja Tajvanu pouzdan je primjer, koji je doveo do konfrontacije između Washingtona i Pekinga, te do preuzimanja pozicija u regiji, azijsko-pacifičkoj regiji, gdje su saveznici Sjedinjenih Država, kao što su Japan ili Južna Koreja (još jedan veliki proizvođač u sektoru), uvijek spremni velikodušno platiti američkoj industriji oružja.

Rusija, do početka rata, je bila drugi najveći svjetski izvoznik oružja i te su pošiljke oružja nastavile cirkulirati, osobito u Aziju, unatoč sankcijama. Poteškoće koje je zadao sukob i problemi koje pokazuje ruska vojna oprema naveli su mnoge kupce da potraže druge dobavljače. Indija, najveći kupac ruskog oružja, ponovo pregovara o ugovorima, kao i drugi klijenti na Bliskom istoku.

Zbog rata bi Rusija mogla doživjeti pad dobiti od prodaje oružja za 26% 2022. u poređenju sa prošlom godinom. No, unatoč ovom padu, posao još uvijek ide i nastavlja hraniti ruski ratni stroj u Ukrajini.

S druge strane, veliki američki proizvođači oružja, predvođene gigantima sektora, Lockheed Martin, Boeing i Raytheon Technologies, se nadaju da će do 2022. doseći 50 milijardi dolara prodaje oružja, u odnosu na 35 milijardi dolara prošle godine.