Zbog problema sa avionom njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock prisiljena je u utorak da otkaže jednonedjeljno putovanje u Australiju, Novi Zeland i Fidži.

"Pokušali smo sve: nažalost, logistički je nemoguće nastaviti putovanje po Pacifiku. Ovo je više nego neugodno", objavila je Baerbock na društvenoj platformi X.

Baerbock je ostala u Abu Dabiju više od 18 sati nakon što je avion Vlade Njemačke, modifikovani Airbus A340 imao mehaničke probleme.

Avion u kojem su se nalazili Baerbock i delegacija zaustavio se u ponedjeljak u Abu Dabiju kako bi napunio gorivo, ali je ubrzo nakon polijetanja imao tehničke probleme zbog čega se vratio u Abu Dabi.

Njemačko ratno zrakoplovstvo objavilo je da je nakon provjera i probnog leta, avion ponovo poletio za Australiju, ali se problem ponovio.

Posljednjih godina njemački političari, uključujući predsjednika Franka-Waltera Steinmeiera i kancelara Olafa Scholza, doživjeli su neugodne probleme sa avionom i morali su promijeniti svoje planove putovanja u poslednjem trenutku.

Nakon najnovijeg incidenta koji je primorao Annalenu Baerbock da otkaže svoju posjetu Pacifiku, njemačko ratno vazduhoplovstvo objavilo je u utorak da će dva zastarjela vladina aviona Airbus 340 biti povučena iz upotrebe u narednim sedmicama.