Muzički spot za hit Janet Jackson iz 1989. godine "Rhythm Nation" bio je koreografska i režijska senzacija. Njegov specifični noir stil donio mu je brojna priznanja, uključujući nagradu Grammy za najbolji dugi muzički video. Međutim, ovaj distopijski pop video imao je još jednu specifičnost – moć da ruši prijenosne računare s instaliranim Microsoftovim sistemom, i to ne samo one na kojima se reproducira.

U postu objavljenom na blogu ove IT kompanije, glavni softverski inženjer Microsofta Raymond Chen rekao je da je njegov kolega nedavno s njim podijelio priču iz dana pružanja podrške za Windows XP.

"Veliki proizvođač računara otkrio je da bi reprodukcija muzičkog spota za 'Rhythm Nation' Janet Jackson srušila određene modele laptopa", napisao je Raymond Chen.

I to nije bio slučaj samo s ovom kompanijom. Istraga je otkrila da je reprodukcija ovog spota također uzrokovala pad prijenosnih računara i nekih njenih konkurenata. Najčudnije otkriće tek je uslijedilo – jednostavna reprodukcija muzičkog videa na jednom laptopu može uzrokovati rušenje drugog u blizini.

"Ispostavilo se da je pjesma sadržavala jednu od prirodnih rezonantnih frekvencija za model tvrdih diskova za laptope od 5.400 okretaja u minuti, koje su koristili oni i drugi proizvođači", objasnio je Raymond Chen.

Slična je situacija i s opernim pjevačem koji može razbiti čašu pjevajući određeni ton. Budući da su zvukovi jednostavno akustični valovi, za svaki materijal postoji valna dužina ili frekvencija koja može stvoriti najviše vibracija, poznata kao rezonantna frekvencija medija. Za laptope – koji su se našli u prodaji otprilike 2005. godine, prema izvještaju o ranjivostima koje je podnijela The Mitre Corporation – ta je učestalost bila u muzičkom videu Janet Jackson.

Izvještaj navedene kuće opisuje problem kao sigurnosnu ranjivost koja je "prisiljavala" sistem na pad koristeći audio signal iz spota za pjesmu "Rhythm Nation". Srećom, današnji prijenosnici neće patiti od istog problema – iz Microsofta kažu da su dodali filter koji je otkrio i uklonio štetne frekvencije tokom audio reprodukcije.