Prijavu su podnijeli Tužilaštvu Kantona Sarajevo, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom, kao i Nezavisnom odboru za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine KS.

Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije Vlade KS, potvrdio je za Faktor da su prijavu zaprimili 18. marta.

- S obzirom na to da je zaprimljena prijava označena kao krivična prijava i u istoj je data kvalifikacija određenog krivičnog djela, ona će biti dostavljena na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu - kazao je Kafedžić.

Tužilaštvo vrši provjere

U Tužilaštvu Kantona Sarajevo su nam također potvrdili da su dobili ovu prijavu.

- Bit će izvršene provjere navoda iz prijave kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog djela - kazala nam je glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

U prijavi se, između ostalog, navodi, da je Katica naložio formiranje radne grupe, lično izabrao podobne članove radne grupe i nakon toga uticao na konačan sadržaj prijedloga izmjena i dopuna Zakona o policijskim službenicima KS i Zakona o unutrašnjim poslovima KS kojima je, kako navode, trajno onemogućio prijem novih policijskih službenika u službu usljed neprimjenjivanosti odredbi koje se odnose na prijem policijskih službenika.

– U odnosu na odredbe o nepredovanju u službi i rasporedu policijskih službenika, te u zakon uvrstio diskriminatornu odredbu prema policijskim službenicima koji su prije stupanja na snagu navedenog zakona obnašali funkcije, u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti iako navedeno, kao prepreka za napredak u službi nije postojalo, tokom trajanja radnog odnosa policijskih službenika, čime su se stekli osnovni uvjeti za počinjenje krivičnog djela zloupotrebe službenog položaja u namjeri nanošenja štete drugome - navodi se u prijavi.

U prijavi je navedeno i da je Katica naložio formiranje radne grupe za izmjenu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Vlade KS, gdje je predvidio povećanje broja zaposlenih za jedan, a u cilju prijema u službu u svojstvu državnog službenika, koji je, prema prijavi, u bliskoj rodbinskoj vezi sa jednim od funkcionera Naroda i pravde.

Komesara Selimovića prijavili su jer je, prema navodima prijave, inicirao donošenje rješenja o premještanju jednog policijskog službenika iz Uprave policije u Ministarstvo unutrašnjih poslova, a da je kao osnov za iniciranje premještanja, dao lažni navod, dok je tadašnji ministar Ismir Jusko, bez provjere navedenog navoda pristao da izvrši navedenu radnju.

Selimović je, tvrdi se dalje u prijavi, produžavao ugovore o djelu i privremenim i povremenim poslovima od duži period od godinu, te iako je bilo jasno da postoji potreba za angažiranjem radne snage, nije predložio normiranje radnih mjesta u Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji niti pokrenuo aktivnosti na prijemu zaposlenih na radna mjesta u skladu sa stručnom spremom.

U prijavi se problematizira i ugovor o djelu koji je Katica potpisao sa Omerom Kulićem, koji je bio angažiran na poslovima formiranja famozne helikopterske jedinice, a koji je, kako se ističe u prijavi, MUP KS koštao najmanje 17.500 KM za osam mjeseci. Rezultat tog rada je, kako navode, donesena jedna izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS, a koja je, navodi se u prijavi, mogla biti donesena za pet dana aktivnog rada. osim toga, nema drugih materijalizovanih rezultata rada, ističe se u prijavi.

Donacije kolegama ili promocija NiP-a?

U prijavi je također navedeno da je Katica zloupotrijebio službeni položaj i predložio, a Vlada KS usvojila, da se budžetska sredstva Kantona Sarajevo u iznosu od 200.000 KM doniraju Unsko-sanskom kantonu, a novačana sredstva od 185.000 KM i oprema u vlasništvu Uprave policije kao samostalnog budžetskog korisnika Bosansko-podrinjskom kantonu.

Kako je navedeno u prijavi, osim što podjela donacija nije u nadležnosti Kantona, već Federacije BiH, ona je vršena u cilju promocije političke partije Narod i pravda u ova dva kantona.

Predmet prijave je čak i nabavka i plaćanje budžetskim novcem u iznosu od oko 8.400 KM nekoliko hiljada porcija ćevapa policajcima koji su osiguravali održavanje LGBT Pride mimohoda u Sarajevu, a što je učinjeno suprotno usvojenom planu nabavki, prema vlastitom nahođenju i samovoljnim izborom isporučioca robe.

Kompletan dokument krivične prijave, koji je objavio Hayat, možete pogledati ispod.