Općinski sud Tuzla je u ponovljenom prvostepenom postupku donio osuđujuću nepravosnažnu presudu za bivšeg ministra unutrašnjih poslova u Vladi Tuzlanskog kantona Sulejmana Brkića i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, kao i sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou Federacije Bosne i Hercegovine u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Brkić je kažnjen zbog trgovine utjecajem i zloupotrebe položaja. Tužilaštvo TK ga je teretilo da je posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v. d. direktora Uprave policije Tuzlanskog kantona kako bi interno prerasporedio nekoliko višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TK, kao i da je u maju 2020. godine uputio Vladi TK prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TK iako je znao da taj kandidat ne zadovoljava uslove jer mora u penziju.

Brkić je do jula 2019. godine bio kadar SDP-a, iz kojeg je isključen pa je prešao u Socijaldemokrate BiH, gdje je sredinom 2020. godine podnio ostavku na sve stranačke funkcije.