Španski premijer Pedro Sanchez održao je govor u subotu na kome je prisutnima rekao da će predložiti Parlamentu Kraljevine Španije da prizna državu Palestinu.

„Predložit ću da priznamo Palestinu kao državu“, rekao je Sanchez. „Učinit ću to iz vlastitog moralnog uvjerenja, s pravednim ciljem, i zbog toga što je to jedini način da dvije države, Izrael i Palestina, mogu živjeti u miru“, rekao je premijer.

Sanchez se tako pridružio onim evropskim liderima i vladinim zvaničnicima koji su rekli da bi mogli podržati rješenje koje uključuje dvije države, u vrijeme kada raste međunarodna frustriranost zbog izraelskih napada na palestinske teritorije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prošlog je mjeseca rekao da za Francusku priznanje Palestine nije nikakav „tabu“. Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je da bi Ujedinjeno Kraljevstvo moglo zvanično priznati Palestinu čim se uspostavi trajni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Sanchez je naglasio kako je njegov stav prema ratu u Pojasu Gaze isti kao i njegov odnos prema Ukrajini nakon što je Rusija na tu zemlju izvršila invaziju prije više od dvije godine.

Rekao je da je Španija od Rusije tražila „da poštuje međunarodno pravo, kao što to trađe od Izraela“. Također je zatražio da nasilje odmah prestane, da Palestina dobije priznanje i da se hitno dostavi humanitarna pomoć narodu Gaze.