“Moralne gromade” Brčko distrikta proteklih su mjeseci, čini se, uspjeli pripremiti prekomponiranje bošnjačke većine i smjenu gradonačelnika Eseda Kadrića (SDA). Ko su ljudi, iz sjene i s jave, koji su vrlo perfidnim djelovanjem koristili i iskoristili političku papazjaniju nastalu nakon oktobarskih izbora?

Redom Mirsad Đapo, Damir Bulčević, Abdulah Iljazović, Šemso Saković, Halil Ljuca, Nedim Hamzabegović, dr. Zijad Nišić, te njihove stranačke kolege iz skupštinskih klupa Brčko distrikta BiH. Oni čija imena ovom prilikom ne pominjemo pridružili su se kolovođama po inerciji, a i da bi sačuvali svoje pozicije u vlasti.

Za pater familiasa Distrikta, kako Mirsada Đapu posprdno zovu Brčaci, vezano je desetine afera, zloupotreba položaja i denunciranja najbližih saradnika. Ovaj politički prevrtač, velemajstor podvala, podmetanja i zakulisnih radnji idejni je guru NiP-a u Distriktu.

Damir Bulčević (NiP) bivši je SDA-ovac, poslanik u akualnom sazivu Skupštine Distrikta. Prošle godine presuđen je za falsifikovanje isprava. Abdulah Iljazović bivši je diler poznat po predizbornom sloganu “gram je gram”.

Šemso Saković (SBB), bivši poslanik, poznat je po lažnom moraliziranju u skupštinskim klupama, ucjenama i višedecenijskom izvlačenju budžetskog novca za vlastitu firmu. Najaktuelniji je ugovor na decenijsko ovlaštenje za kontrolu tehničkih pregleda.

U permanentnom sukobu interesa jeste Halil Ljuca (SBB), biznismen-poslanik, predsjednik komisije za budžet Distrikta. Zanimljivo je da su se ova dvojica SBB-ovaca nudila Kadriću da budu zamjena za SBiH u bošnjačkoj većini, naravno, pod određenim, nemoralnim uslovima.

Nedim Hamzabegović (SBiH) nema nekih posebnih afera u političkom i javnom životu. Gradonačelnik Kadrić ga je smijenio sa šefovskog mjesta u Vladi Distrikta zbog navodnih zakulisnih radnji usmjerenih protiv njega. Inače, samo dvanaestak mjeseci ranije Hamzabegović je javno zagovarao “da za bošnjačke predstavnike u brčanskoj većini mora postati obaveza izbacivanja brčanskog SNSD-a iz većine”. Ovih dana s ekipom cvili kod SNSD-ovaca da ih podrže u izbacivanju SDA iz vlasti.

Dr. Zijad Nišić (SBIH) kandidat je spomenute grupe za novog gradonačelnika. Činjenice da vlasnik i direktor Poliklinike “Dr. Nišić” nikada nije prenio svoja upravljačka prava na drugo pravno ili fizičko lice kako je to zakon propisao govore da je više godina svjesno u sukobu interesa. Kazne za ovo nije potrebno navoditi, sve je propisano u zakonu. Ako nadležna Komisija postupi i potvrdi ono za šta postoje dokazi u sudskom registru, Poreskoj upravi i drugim nadležnim institucijama, dr. Nišić bi se našao u ozbiljnim problemima, što ga svakako diskreditira kao kandidata za gradonačelnika.

Brčko distrikt BiH bitna je tačka opstojnosti Bosne i Hercegovine. Stoga je izložen dugogodišnjim nakanama da se njegova ustavna pozicija oslabi i derogira. Zato se treba upitati da li su bošnjačke slabosti, oličene u krimogenim kadrovima, prevrtačima i demagozima, na dobrom putu da isporuče “kapiju Bosne” srpsko-hrvatskoj koaliciji. Uz aminovanje centrala iz Sarajeva.