David Guetta, u ovom momentu jedan od najpopularnijih DJ-eva i muzičkih producenata na svijetu, rekao je da je "budućnost muzike u vještačkoj inteligenciji" i to nakon što je upotrijebio ovu tehnologiju za dodavanje vokala u stilu Eminema u svojoj najnovijoj traci.

Naime, ovaj DJ i muzički producent upotrijebio je AI tehnologiju kako bi osmislio tekst i imitirao način repanja poznate američke zvijezde za svoj nastup uživo. Iako je ovu traku David Guetta pustio na svom nedavnom live nastupu, rekao je kako je ipak neće službeno objaviti kao singl.

Ono što je sve zainteresirane za muziku zaintrigiralo jeste njegova izjava da će muzičari u budućnosti koristiti vještačku inteligenciju kao alat za stvaranje novih zvukova, jer "svaki novi muzički stil dolazi iz nove tehnologije".

U razgovoru s BBC-jevim muzičkim novinarom Markom Savageom na dodjeli nagrada Brit Awards, Guetta je rekao: "Siguran sam da je budućnost muzike u vještačkoj inteligenciji. Sigurno. Nema sumnje. Ali kao alatu".

Guetta je na subotnjoj svečanosti osvojio nagradu za najboljeg producenta.

"Ipak, ništa neće zamijeniti dobar ukus", rekao je. "Ono što definira umjetnika jeste njegov dobar ukus i izgrađen vlastiti stil, određena vrsta emocija koje želi prenijeti, a za to će koristiti sve moderne instrumente."

Isto tako, on je uporedio vještačku inteligenciju s instrumentima koji su doveli do revolucija na polju muzike u prošlosti.

"Vjerovatno ne bi bilo rock 'n' rolla da nije bilo električne gitare. Ne bi bilo acid housea bez Roland TB-303, tog kultnog bas sintisajzera, ili Roland TR-909 ritam-mašine. Ne bi bilo hip-hopa bez samplera. Mislim da bi vještačka inteligencija zaista mogla definirati nove muzičke stilove. Vjerujem da svaki novi muzički stil dolazi iz nove tehnologije", rekao je on.

U videu koji je nedavno objavio, David Guetta govori da je kreirao vokal u stilu Eminema "iz zafrkancije", ali da je on zvučao tako dobro da naprosto nije mogao vjerovati.

Rekao je za BBC da je snimak upotrebe tog vokala na nastupu uživo objavio jer je samo želio "otvoriti raspravu i podići svijest o revoluciji koja se upravo dešava".

Neki fanovi Davida Guette koji su reagirali na njegovu objavu na Twitteru bili su impresionirani eksperimentom, dok su drugi bili, blago rečeno, manje oduševljeni.

Ugledni časopis Variety je prošle sedmice primijetio da je sve više pjesama koje je generirala vještačka inteligencija postalo viralno na TikToku u posljednjih nekoliko mjeseci, a fanovi uzimaju postojeće pjesme i koriste softvere kako bi one zazvučale kao da ih pjeva drugi izvođač. Prošli mjesec ljubitelji muzike Drakea počeli su koristiti AI generator za stvaranje vlastitih pjesama u stilu kanadskog repera.

Zanimljivo je da je rock legenda Nick Cave prošlog mjeseca napisao oštru recenziju sistema vještačke inteligencije koji je pokušao napisati pjesmu "u stilu Nicka Cavea". Pjevač je rezultate nazvao "grotesknom sprdnjom" i "parodijom".