U toku su prijave za program stipendiranja Turkiye Burslari (Turkiye Scholarships), koji uspješnim studentima nudi priliku da studiraju na najuglednijim turskim univerzitetima uz jednu od najsveobuhvatnijih stipendija na svijetu.

Program stipendija Turkiye već duži niz godina uspješno provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turkiye (YTB).

Turkiye Scholarships, zvanični turski međunarodni program stipendiranja studenata, otvoren je za sve studente iz svih balkanskih zemalja koji žele da studiraju na dodiplomskim, master i doktorskim studijima u Turkiye.

Prijave za stipendije otvorene su do 20. februara 2024. godine i to u online formi na www.turkiyeburslari.gov.tr. Prijave su potpuno besplatne putem ove stranice na kojoj zainteresirani mogu pronaći više informacija o načinu prijavljivanja i odabiru univerziteta i studijskih programa.

Program Turkiye Burslari je najsveobuhvatniji program stipendiranja. Godišnje ima više od 150.000 prijava iz više od 170 država.

Pored mjesečne novčane stipendije, program nudi i mogućnost smještaja, zdravstvenog osiguranja, plaćene školarine, putnih troškova, besplatan pristup stručnim i programima iz kulture, te druge pogodnosti.

Uporedo sa sticanjem međunarodno priznatih diploma na turskim univerzitetima, stipendisti imaju pravo da učestvuju i u mnogim nacionalnim i međunarodnim programima razmjene i vannastavnog obrazovanja tokom svog školovanja u Turkiye.

Ovaj program stipendiranja nudi studentima mogućnost lagodnog studiranja na prestižnim turskim univerzitetima kao što su Bilkent univerzitet, Koc univerzitet, Bogazici, METU-METU, Univerzitet u Ankari, Univerzitet u Istanbulu, Istanbul Technical University i Hacettepe, a na kojima mogu birati širok spektar odsjeka od medicine do ekonomije, turizma do arhitekture, inženjeringa i grafičkog dizajna.