Očigledno govoreći o skrivenoj pozadini projekta ”Otvoreni Balkana”, Raković je kazao da bi referendum u Republici Srpskoj sigurno odlučio o razdruživanju s "protektoratom BiH", a potom bi bilo očekivano ujedinjenje RS-a s Republikom Srbijom.

Što se tiče Crne Gore, Raković je rekao kako bi trebalo da se ponište rezultati, kako je ocijenio, ”pokradenog referenduma iz 2006. jer akteri organizacije referendumske prevare Duško Knežević i Svetozar Marović uveliko govore o toj krađi kojom je razbijena zajednička država Srbije i Crne Gore”.

Raković je u februaru ove godine izjavio da “Crnogorci imaju mentalitetsku falinku, da su “svi poltroni i da Srbi trebaju da im urade fabričko podešavanje za “novi svet koji Srbija kreira na prostoru crnogorske države”.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji, Raković je kazao da od 1. januara 2023. više neće biti granice između Srbije i Sjeverne Makedonije, u sklopu projekta “Otvoreni Balkan”.

Nove okolnosti, naglasio je Raković, donijet će pravedna rješenja a među njima je i logičan rasplet da se “tri srpske države” ujedine, a da tim integracijama u nekom vidu pristupi i makedonska država, pišu Sandžačke.rs.