Forenzički istražitelji sa Univerziteta u Granadi, predvođeni profesorom sudske medicine, Joséom Antoniom Lorenteom, ovog su četvrtka definitivno potvrdili da su kosti pokopane u katedrali u Sevilli zaista pripadaju Kristoforu Kolumbu.

Najavio je to Lorente tokom predstavljanja dokumentarca koji će RTVE emitirati 12. oktobra, na Dan hispanske baštine, iako druga misterija, a to je njegovo porijeklo, ostaje neriješena. Prema Lorenteu, studije iz 2003., 2004. i 2005. godine govorile su o "mogućoj kompatibilnosti" da su te kosti iz debelog crijeva, iako je to bila mala vjerojatnost jer nije bilo dovoljno DNK.

"Danas je to potvrđeno korištenjem novih tehnologija, čime je definitivno potvrđena dosadašnja djelimična teorija da ostaci u Sevilli pripadaju Kristoforu Kolumbu", rekao je.

Lorente je objasnio da su podaci "egzaktni" i stoga je njihova pouzdanost sa gledišta genetskih podataka "praktički apsolutna" i da su je ponovile različite laboratorije. Najavio je da će istraživanje biti objavljeno u međunarodnom naučnom časopisu, što se radi kada naučnici imaju rezultat koji žele podijeliti.

Što se tiče Kolumbove nacionalnosti, Lorente nije dao odgovor. Očekuje se da će enigma biti riješena u dokumentarcu koji će biti emitiran u subotu, 12. oktobra.

Istraživanje koje vodi Lorente pokušava rasvijetliti porijeklo moreplovca, oko čega kruži nekoliko teorija, iako je najraširenija i međunarodno prihvaćena ona da je iz Genove (Italija). Ovaj rad, kako je objasnio profesor sudske medicine i direktor projekta, uključivao je analizu DNK dostupnih koštanih ostataka Kristofora Kolumba, njegovog sina Hernanda i brata Diega.